ukenru
kiyiv-zaklikav-pekin-prishvidshiti-protseduri-dlya-startu-postavok-vaktsini-vid-covid-19

Київ закликав Пекін пришвидшити процедури для старту поставок вакцини від COVID-19

 • 13300 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до члена Державної Ради КНР, міністра закордонних справ Китаю Ван Ї з проханням посприяти у якнайшвидшій доставці до України китайської вакцини від коронавірусу. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу МЗС.

"Дмитро Кулеба висловив вдячність за надану урядом КНР протягом минулого року допомогу уряду України у боротьбі з пандемією COVID-19 та звернувся до китайського колеги із проханням сприяти якнайшвидшому наданню дозволу на експорт до України китайської вакцини проти коронавірусу", - повідомили у МЗС, зазначивши, що це вже друга телефонна розмова міністрів за менше ніж рік.

“Ми розглядаємо питання співробітництва щодо вакцини не просто як міжурядову домовленість, а як взаємодію між народами Китаю та України”, - прокоментував Кулеба звернення.

Ван Ї, як вказано, запевнив Дмитра Кулебу у готовності уряду КНР надалі надавати підтримку Україні у боротьбі з COVID-19, аж допоки пандемія не буде повністю подолана.

Китайська сторона підтвердила незмінну підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, а також обраного українським народом курсу розвитку країни. Своєю чергою, як повідомляється, міністр закордонних справ України запевнив у незмінній позиції нашої держави щодо “одного Китаю”.

Сторони позитивно відзначили минулорічне зростання, навіть попри пандемію COVID-19, обсягів торгівлі між Україною та Китаєм на 20% до рекордних 15 млрд дол. США. 

Так, торік Китай посів перше місце серед торговельних партнерів України, другий рік поспіль. За 11 місяців 2020 року, товарообіг між Україною та КНР становив 13,7 млрд дол. При цьому експорт товарів з України до Китаю становив 6,3 млрд дол. (зріс на 92,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року), а імпорт китайських товарів в Україну - 7,4 млрд дол. (-12,1%).

Дмитро Кулеба та Ван Ї обговорили плани українсько-китайських контактів на 2021 рік на всіх рівнях, включаючи найвищий. “Цьогоріч Україна та Китай відзначають 10 років з моменту проголошення стратегічного партнерства, а Україна відзначає 30 років незалежності. Щиро сподіваюся, що на цьому тлі Україна та Китай зможуть показати великі позитивні результати у двосторонніх відносинах”, - зауважив Дмитро Кулеба.

Міністри підтвердили взаємне запрошення здійснити робочі візити, коли обставини та обмеження пандемії COVID-19 це дозволятимуть.

Нагадаємо, Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Українські Національні Новини

Політика