ukenru
instruktsiya-yak-perevzutisya-u-povitri-nardep-bulakh-ne-mozhe-viznachitisya-diyalnist-crown-agents-blago-chi-yiyi-slid-rozsliduvati

Інструкція, як "перевзутися у повітрі": нардеп Булах не може визначитися - діяльність Crown Agents благо чи її слід розслідувати

 • 14318 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. Питання придбання Україною вакцини від коронавірусу за посередництвом британської Crown Agents викликало дискусію в ефірі програми "Народ проти з Наташею Влащенко". Народний депутат, голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД Лада Булах спочатку раділа, що вакцину буде купувати Crown Agents, а пізніше заявила, що пропонувала створити Тимчасову слідчу комісію. Як це було - пише УНН.

Цитата:

"Ми на кожному засіданні нашого комітету очікуємо не просто слова — дату. Коли хоча б він (глава МОЗ Степанов — ред.) покаже нам копію контракту про те, що він дійсно уклав... Дякувати Господу, Crown Agents дійсно оперативно, незалежно від прем'єр-міністрів та президентів зможе здійснити закупівлю. Але ж, знову ж таки, втрачено час", - заявила Булах.

Через декілька хвилин ведуча програми Наташа Влащенко надала слово заслуженому лікарю України Ользі Голубовській.

"Ми єдина країна у світі (у якій глава МОЗ - ред.)... Супрун, яка відмовилася від стандартизації медичної допомоги (і ввела - ред.) - "міжнародні протоколи". А тут трапилася така ситуація (пандемія COVID-19 - ред.), де немає "міжнародних протоколів". І ти хоч "Караул!" кричи. Я змушена була, коли у клініці почали вмирати люди, відеозвернення записувати: "Люди, ви, окрім апаратів ШВЛ, лікувати взагалі збираєтеся? Що твориться у країні?". І прийшов Степанов у цій розрусі....", - заявила Голубовська.

У цей час її перебила Лада Булах.

"Прийшов Степанов і не зробив жодного протоколу за рік", - викрикнула нардеп.

Втім, Голубовська продовжила свою промову й згадала за діяльність Уляни Супрун.

"У нас немає ні головного епідеміолога, ні головного інфекціоніста. А знаєте, чому вони ліквідували цей інститут? Тому що корупція? Чхали вони на корупцію. Я не знаю, хто яка "прокладка", але я точно знаю звіти Рахункової палати по Crown Agents. І я прошу депутатів, які хоча б трошки люблять свою країну: доведіть це питання до кінця. Це знущання", - заявила лікарка.

У цей же момент знову заговорила Булах.

"Я запропонувала створити ТСК, яка перевірить закупівлю вакцин", - відзначила нардеп.

Далі продовжила вже Голубовська.

"Мільярди вкрали", прострочені вакцини у величезній кількості були направлені в регіони. Утилізація їх коштує дорожче, ніж сама вакцина", - підсумувала лікарка.

Варто нагадати

Crown Agents визначена офіційним оператором із закупівлі вакцин від коронавірусу в Україні. Щоправда, дотепер невідомі нюанси контракту та яку саме вакцину закуповуватиме міжнародний посередник, адже майже 1,9 млн доз вакцини китайського виробництва Sinovac Biotech планує поставити в Україну компанія-посердник "Лекхім".

Щодо діяльності Crown Agents в Україні, то вона не перший рік працює у сфері міжнародних закупівель ліків для України, однак її діяльність піддавалася критиці, зокрема, і на підставі висновків Рахункової палати.

Мова йшла про закупівлю та постачання ліків з граничним терміном придатності, суттєве запізнення у виконанні планів з постачання ліків, придбання медпрепаратів не у тій формі, що була обумовлена техзавданням, тривале неповернення Україні грошей, що були невикористані тощо.

Додамо, що нещодавно нардеп Ольга Василевская-Смаглюк описала загальні умови співпраці з Crown Agents, які включають у себе стовідсоткову передоплату з боку МОЗ, постачання ліків у строк не раніше від 12–24 місяців, можливість додаткової пролонгації поставок і загалом відсутність чітких строків поставок. Також, відповідно до неофіційної інформації, працюють міжнародні посередники за 4–5% від загальної суми контракту.

Українські Національні Новини

Політика