ukenru
imunitet-do-covid-19-yak-pratsyuye-i-chi-zakhischaye-vid-povtornogo-zarazhennya

Імунітет до COVID-19: як працює і чи захищає від повторного зараження

 • 21223 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. У тих, хто одужав від коронавірусу, є антитіла, що забезпечують захист. При цьому повторне інфікування можливо у виняткових випадках, при яких перебіг хвороби буде протікати незрівнянно легше, а то і безсимптомно. Про це виданню KERA розповів дослідник вакцини для Johnson and Johnson доктор Роберт Готтліб, повідомляє УНН.

Так, в матеріалі видання Готтліб пояснює, що після того, як людина піддається впливу коронавірусу, виробляється два типи імунітету: клітинний та гуморальний.

"Клітинний імунітет - це коли ваші клітини атакують інфіковані вірусом клітини. А антитільний або гуморальний імунітет - це коли клітини виробляють антитіла, призначені для знищення самого вірусу. Виявити гуморальний імунітет - самі антитіла - набагато простіше, ніж клітинний. Ви навіть можете отримати імунітет, не маючи антитіл, через клітинну реакцію, але легше визначити, чи є у вас імунітет за допомогою наявності антитіл", - повідомляється в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епідеміолог пояснила, навіщо здавати ІФА на антитіла до коронавірусу перед вакцинацією і після

Що стосується повторного зараження COVID-19 тих, хто вже перехворів, лікар впевнений, що якщо це і буде трапляться в рідкісних випадках, то сам перебіг хвороби буде значно легшим або взагалі безсимптомним.

"Хоча будуть люди з повторним зараженням, в цілому, вони будуть менш серйозними. І для переважної більшості людей я дуже сподіваюся, що будь-які наступні зараження будуть варіюватися від слабких до незначних", - розповів він.

Тому лікар не виключає, що раніше інфікована COVID-19 людина є більш захищеною від коронавірусу.

Відзначимо, що єдиний спосіб визначити наявність антитіл і, відповідно, імунітету - здати ІФА-тест на антитіла до коронавірусу.

Українські Національні Новини

Суспільство