iekrov-v-ukraini-zapratsiuie-informatsiina-systema-donorstva-yaka-dozvolyt-sprostyty-zdachu-krovi

"єКров": в Україні запрацює інформаційна система донорства, яка дозволить спростити здачу крові

 • 30903 переглядiв

Міністерство охорони здоров'я України впроваджує систему "єКров" для автоматизації процесів донорства крові, підвищення безпеки та моніторингу, покращення управління постачанням крові в країні.

Завдяки можливостям інформаційно-комунікаційної системи донорства крові "єКров" в Україні планують спростити та впорядкувати здачу крові. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає УНН.

Деталі 

Зазначається, що на систему "єКров" покладуть функції пов’язані з донорством крові та її компонентів. Таким чином адміністративні процедури та виробничі процеси у сфері донорства крові та її компонентів будуть функціонально автоматизовані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба знати про донорство крові: МОЗ розвінчало п'ять міфів

До складу системи "єКров" входитимуть функціональні модулі та реєстри, що дозволять узагальнити повну інформацію щодо здійснення донацій, проведення окремих видів обстеження, планування та моніторингу.

Гарантування безпеки і якості донорської крові та компонентів крові – євроінтеграційні зобов’язання України. Можливості системи дозволять мати своєчасну і достовірну інформацію про потреби крові, а також моніторити запаси крові на національному та регіональному рівнях

- зазначила заступник Міністра охорони здоров’я України з питань цифровізації Марія Карчевич.

Доповнення

У МОЗ наголошують, що у взаємодії з електронною системою охорони здоров’я система "єКров" забезпечуватиме облік і контроль донорства крові та компонентів крові.  

Також зазначається, що у складі системи "єКров" функціонуватиме кілька публічних реєстрів, які, зокрема, розробляються на платформі "Дія.Engine".

Окрім цього, постановою передбачено й створення реєстру ліцензій, який буде переданий для ведення та виконання функцій, пов’язаних із ліцензуванням та здійсненням державного нагляду (контролю) у сфері донорства крові та компонентів крові Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками. 

Нагадаємо

До переліку медичних фахівців, які можуть робити трансфузію, тобто переливання донорської крові, додали 26 спеціальностей. Раніше переливати кров, згідно з кваліфікаційними характеристиками, мали право лише лікарі-анестезіологи та лікарі-трансфузіологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донорську кров дозволять ввозити з-за кордону у разі нагальної потреби - МОЗ

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі