ukenru
geopolitichna-gra-vaktsin-vplivaye-na-zdorovya-ukrayintsiv-nyt

“Геополітична гра вакцин” впливає на здоров’я українців - NYT

 • 13995 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Україна стала точкою геополітичних зіткнень через вакцини COVID-19, оскільки не змогла отримати вакцину з США, бо адміністрація президента Дональда Трампа заборонила їхній експорт. При цьому, російська пропаганда щодо “Супутник V" змусила купувати вакцини у Китаю. Про це пише видання New York Times, передає УНН.

“Країна, яка вже потрапила в ширше протистояння між Сходом і Заходом в європейській політиці, тепер також стала точкою геополітичних зіткнень вакцин від коронавірусу. І поки що це шкодить Україні. Спочатку переговори з Pfizer та іншими західними виробниками вакцин про ранні поставки провалилися після того, як адміністрація президента Дональда Трампа заборонила їхній експорт. Тепер перші комерційні поставки західних вакцин можливі хіба що під кінець 2021 року, якщо не втрутиться адміністрація Джо Байдена”, - повідомили у ЗМІ.

Зазначається, що складне становище України потрапило до уваги російських державних ЗМІ, які почали наголошувати на тому, що західні союзники не допомогли Україні, коли їй це потрібно. Як альтернативу, вони запропонували російську вакцину.

Вказано, що українські лідери озвучували занепокоєння щодо безпеки та ефективності російської вакцини. Вони звернулися до Китаю, придбавши перші вакцини після поспішних переговорів у другій половині грудня.

"Росія, як завжди, використовує це у своїй гібридній війні, як інформаційну зброю. Питання вакцин політизоване", - сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Повідомляється, що російські насмішки розлютили українських фахівців у сфері охорони здоров’я, хоча вони не можуть цьому особливо протистояти без альтернативних джерел постачання вакцин.

Вказано, що перед забороною на експорт вакцин зі США Україна домовлялася про пришвидшення поставок з компаніями Pfizer, Moderna та Johnson & Johnson. Хоча перемовини тривають, строки постачання відсуваються все далі.

"Ми повинні бути, скажімо так, акробатами в політиці, щоб примудритися якимось чином потрапити в пріоритет", - сказав Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю New York Times у грудні.

За його словами, американська заборона на експорт вакцин відкинула Україну в кінець черги з вакцинації. При цьому, найбагатші країни виявилися першими у глобальній черзі за вакцинами у світі.

“Наприкінці грудня Україна пришвидшила переговори з китайським постачальником Sinovac Biotech, оголосивши про замовлення 1,9 млн доз, які надійдуть на початку лютого.

Цього, звісно, навряд чи вистачить, але це все одно стало геополітичною перемогою для Китаю, який зміг допомогти, коли західні країни відвернулися”, - вказано у повідомленні.

Нагадаємо, Зеленський закликав ЄС “приділити підвищену увагу” країнам “Східного партнерства” щодо вакцин.

Днями головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко заявив про можливість постачання в країну м-РНК вакцини від COVID-19 вже найближчим часом і повідомив про лист від COVAX. 

Українські Національні Новини

Суспільство