ukenru
gaz-po-aktsiyi-v-ukrayini-khochut-vvesti-derzhavne-regulyuvannya-tsini

Газ "по акції": в Україні хочуть ввести державне регулювання ціни

 • 15989 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Міністерства енергетики та юстиції разом із іншими центральними органами виконавчої влади підготують проект постанови Кабінету міністрів України про запровадження державного регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень. Про це під час сьогоднішнього засідання уряду повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, інформує УНН.

“Даю доручення Міненерго, Мінекономіки, Мін’юсту та іншим ЦОВВ, невідкладно підготувати проєкт постанови КМУ про запровадження державного регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень.

Рішення про державне регулювання ціни на газ на рівні 6,99 грн за кубічний метр не означає, що Уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні”, - заявив глава уряду.

За його словами, підхід, коли ціну газу регулює попит і пропозиція, працює в усіх розвинених країнах.

“Газ стає таким самим товаром, як хліб чи послуги інтернету. Конкуренція означає усунення монополії окремих газопостачальників, які заробляли надприбутки, а тому були зацікавлені, аби ринок ніколи не запрацював. Водночас поки ринок газу в Україні продовжує формуватися, держава має підтримати людей. Тому рішення про державне регулювання ціни тимчасове і буде задіяне до кінця опалювального сезону або до кінця карантинних обмежень”, - зазначив Шмигаль.

Також він додав, що за цей час уряд та інші органи влади зможуть сформувати всі умови, аби ринкові правила запрацювали повною мірою. Такі правила означатимуть, що окремі газопостачальники більше не зможуть користуватися своїм монопольним становищем та захмарно підвищувати тарифи.

Зазначимо, що через пандемію та карантинні обмеження ціна на газ для населення зменшиться на 30% і становитиме 6,99 грн за метр кубічний.

Нагадаємо, що вже кілька тижнів у низці міст України тривають масові акції протесту проти зростання тарифів, які влада обіцяла не підвищувати.

Ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%, але “не так сталося, як гадалося”.

Днями, за інформацією пресслужби ОП, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко представив “попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача”.

Вже під час вчорашньої зустрічі народних депутатів від фракції “Слуга народу” із прем’єром Денисом Шмигалем, в. о. міністра енергетики Юрієм Вітренком та головою НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим було представлено два плани виходу з “тарифної кризи”. Перший - “Нафтогаз” стає єдиним постачальником газу для населення, другий — встановлення максимальної маржинальності.

З огляду на заяви представників влади відзначимо, що ще 22 грудня УНН повідомив, що новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко і уряд скасують пільговий тариф для населення на електроенергію.

А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям “подарунок під ялинку”: з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення — тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Водночас ГК “Нафтогаз України” повідомила про підвищення ціни на газ для своїх побутових клієнтів за місячним контрактом — з 6,33 грн/куб. м у грудні до 7,22 грн/куб. м у січні наступного року — на 14%, підключення до річного тарифного плану для нових клієнтів призупиняється з нового року.

Українські Національні Новини

Політика