ukenru
filaret-povidomiv-scho-bude-z-yogo-anafemoyu-pislya-nadannya-tomosu-ukrayini

Філарет повідомив, що буде з його анафемою після надання Томосу Україні

 • 14295 переглядiв

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що анафему з нього знімати ніхто не буде після того, як Українській православній церкві нададуть Томос про автокефалію, оскільки цей процес визнає анафему недійсною. Про це голова УПЦ КП повідомив в інтерв'ю "Ехо Москвы", передає УНН.

"Знімати анафему ніхто не буде. Тому що вона (автокефалія - ​​ред.) її визнає недійсною. Ось це буде. Що анафема недійсна. А раз анафема недійсна, то все хіротонії єпископа, які я зробив, є дійсні. Ось це треба буде зробити Вселенському патріарху", - зазначив патріарх Філарет.

За його словами, анафема не має ніякого значення. Так, у православній церкві її дають за єресі, за розколи, за відколи, які ведуть або до порушень канонів, або моралі.

"Нічого цього за мною немає. Тому я вважаю, що ця анафема недійсна. Вона носить політичний характер", - підкреслив Філарет.

При цьому він додав, що з цієї ж причини анафему не визнає вся Українська православна церква Київського патріархату.

Подібним чином, додав Філарет, Українська церква ніколи не визнавала анафему, накладену на Івана Мазепу. На його думку, вона також носила політичний характер.

"За що на нього наклали анафему? За те, що він боровся за незалежність України. Яка в той час вже перебувала під впливом Москви. Тобто Москва використовувала церковні кошти для політичної боротьби. А цього церква не повинна робити", - підкреслив патріарх, коментуючи інформацію щодо того, що Вселенський патріарх не визнає анафему Іванові Мазепі.

Нагадаємо, Константинопольський патріархат у межах підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні 7 вересня призначив своїх екзархів у Києві.

Раніше Вселенський патріарх Варфоломій під час переговорів з патріархом РПЦ Кирилом повідомив, що рішення про українську автокефалію вже ухвалено, і вже ведуться відповідні процеси.

Українські Національні Новини

Політика