ekspert-prognozuye-50-70-mln-dol-vtrat-ukrayinskim-eksporteram-cherez-rishennya-bilorusi-uryad-gotuye-novi-rinki-zbutu

Експерт прогнозує 50-70 млн дол. втрат українським експортерам через рішення Білорусі: уряд готує нові ринки збуту

 • 24895 переглядiв

КИЇВ. 22 червня. УНН. Міністерство закордонних справ спільно з Міністерством економіки мають намір допомогти українським експортерам, які постраждали від економічної блокади українських товарів Білоруссю, знайти альтернативний ринок збуту. Наскільки постраждають українські експортери і які є перспективні ринки, розповів УНН економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Цитата:

"По-перше, Білорусь вже досить давно створює нетарифні обмеження в постачаннях великої низки українських продтоварів в цю країну. Відповідно, навіть за підсумками 2020 року Білорусь випала з десятка основних ринків збуту агропродекспорту з України.

По-друге, ті нові обмеження, що вводить Білорусь, не стосуються основних товарів українського експорту в Білорусь. Наприклад, Білорусь імпортує більше половини сої і майже всі шроти олійних саме з України. Якби вона заборонила або обмежила цей імпорт, то це призвело б до ще більшого зростання собівартості виробництва продукції тваринництва в цій країні, і так дуже дотаційної. Саме ці позиції - це майже весь наш експорт до Білорусі", - розповідає Ярмак.

Деталі

За його словами, є неприємні, але не критичні новини. Перш за все, це "кондитерка" - і хоч це лише 7% українського експорту в Білорусь, але, наприклад, по карамелі Білорусь є другим найбільшим ринком збуту для України.

Водночас слід зазначити, що останніми роками залежність від поставок української кондитерської продукції в Білорусь різко знизилася.

"Якщо взяти карамель (основна позиція нашого експорту в Білорусь з "кондитерки"), то тут стрімко ростуть експортні поставки української продукції в Польщу (ринок № 1 зараз уже), Румунію (втричі протягом трьох років), Велику Британію (в 7 разів за останній рік), Литву і Болгарію. За печивом теж, попри те, що Білорусь - основний ринок збуту, але поставки до Білорусі вже давно падають, а в Туреччину, Молдову, Румунію, Польщу, Ірак і т.п. - зростають. По шоколаду Білорусь теж перестала бути ринком № 1. Тут же вже лідерство у ЄС. Але, звичайно, це неприємно. За іншими категоріями - без істотних проблем для наших постачальників", - розповідає він.

Можлива шкода та альтернативні ринки

Ярмак розповідає, що компенсувати білоруський ринок може не тільки Євросоюз, але і Близький Схід, а також варто звернути увагу на Південно-Східну Азію.

"Оцінити збитки від обмежень важко, тому що невідомо, як це спрацює. Поки немає інформації про те, чи зупинилися відвантаження повністю, чи продукція знаходить шлях на ринок. Адже і сама Білорусь, як усім відомо, активно "допомагала" імпортерам з Росії ввозити товари українського та європейського виробництва в обхід "антисанкцій" РФ. Але, якщо, гіпотетично, все це на 100% зупиниться, то річні збитки можна оцінити приблизно в 50-70 млн доларів, або 0,03% українського агроекспорту. Тобто, фактично, нульовий вплив з точки зору агробізнесу, але відчутний конкретний для кондитерської галузі", - пояснює можливу шкоду експерт.

Контекст

Білорусь ввела режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів, серед яких кондитерські вироби, шоколад і навіть туалетний папір. Україна вважає такі дії дискримінаційними, а уряд веде консультації з виробниками, повідомив 28 травня заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України - торговий представник України Тарас Качка.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    В Абу-Дабі безкоштовно вакцинуватимуть туристів

     • 22502 переглядiв

    Суд скасував заборону на забудову одеської друкарні Фесенко

     • 19597 переглядiв

    МЗС Польщі: ЄС не планує пом'якшувати санкції проти Росії

     • 20348 переглядiв