ukenru
ekspert-pidviv-pidsumki-na-rinku-nerukhomosti-v-2018-rotsi

Експерт підбив підсумки на ринку нерухомості в 2018 році

 • 7530 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Збільшення собівартості будівництва і підвищення вимог до якості житла з боку покупців-основні тенденції, характеризували ринок житлової нерухомості в 2018 році. Таку думку в коментарі УНН висловив експерт з нерухомості Іван Кудояр.

"Збільшилася собівартість будівництва, відсотків на 15-20%. У покупців підвищилися вимоги до житла - красивий хол, ліфт, своя територія. І забудовники відреагували на цей попит, але собівартість і як наслідок вартість відповідно підвищилися. Продавана ціна збільшилася, але не суттєво, об'єктивно", - сказав Кудояр.

Він також зазначив, що люди перестали боятися вкладати в нерухомість з економічною метою, адже вони побачили, що нерухомість дорожчає.

Нагадаємо, аналітики відзначають, що найчастіше з інвестиційною метою купують однокімнатні квартири. В даний час продажу однокімнатних квартир в загальній структурі продажів складають 60-65%. І третина з них купуються саме як інвестиція з метою подальшого продажу за вищою ціною або для подальшої здачі в оренду.

Як розповіла УНН директор Департаменту продажів і маркетингу ХК "Київміськбуд" Тетяна Маркова, вигідніше інвестувати на початковому етапі будівництва - тоді і вибір планувань більше, і ціна нижча. На виході квартира в середньому дорожчає на 25%, а потрапивши в категорію вже "вторинки" - до 40%.

При цьому, "Київміськбуд" представляє такі умови, при яких інвестувати можна, маючи лише 30% від вартості житла. Відсутню суму виплачувати в розстрочку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав кращі активи для збереження заощаджень

Українські Національні Новини

Економіка