ekonomisty-prohnozuiut-lyshe-pomirne-zrostannia-ekonomiky-u-yes-takozh-ye-heopolitychni-ryzyky

Економісти прогнозують лише помірне зростання економіки у ЄС: також є геополітичні ризики

 • 40268 переглядiв

ЄС стикається з помірним зростанням та можливими геополітичними ризиками; економісти очікують неглибоку рецесію та помірне відновлення у 2024 році.

Незважаючи на випередження заробітними платами рівня інфляції, загальний прогноз економістів вказує на слабке зростання, при збереженні ризиків геополітичної нестабільності. Про це пише The Financial Times, передає УНН.

Деталі

Більшість респондентів, опитаних FT вказують, що єдиний валютний блок вже перебуває в рецесії,  яку зазвичай визначають на два квартали поспіль, коли валовий внутрішній продукт скорочується порівняно з попереднім кварталом.

Втім експерти прогнозують, що нинішнє скорочення буде неглибоким і короткочасним, з поверненням помірно позитивного зростання в першому кварталі 2024 року.

На наступний рік очікується слабке зростання: економіка Єврозони, як вважають експерти, може зрости трохи більше ніж на 0,6%. При цьому реальні доходи населення, як вказується, зростуть уперше за три роки.

Проблеми з оплатою затримують постачання російської нафти до Індії - Reuters26.12.23, 14:17

Рівень споживчих цін: прогнозують зростання у середньому трохи більше ніж на 2,5 відсотка, а в 2025 році – трохи менше 2,1 відсотка.

Може продовжитися подальше падіння цін на житло на 1,6 %, - на це вказує мляве зростання і підвищення ставок за іпотекою. Також є побоювання з приводу можливої кризи в секторі комерційної нерухомості.

Рівень безробіття зросте з 6,5 до 6,9 % до кінця 2023 року, кажуть економісти, опитані FT.

Щодо енергетичного сектору - все ще є побоювання з приводу можливого шоку у сфері енергопостачання – і це незважаючи на те, що Європа начебто готова до цього завдяки повним запасам природного газу та зниженню цін на нафту.

Як зауважила Кетрін Нейс, головний європейський економіст PGIM Fixed Income: 

Європа залишається обмеженою в постачанні енергії, тому будь-які занепокоєння щодо постачання енергії можуть призвести до різкого зростання цін

- зазначила експерт. 

ЄС схвалить рішення про виділення 50 млрд євро для України і без Угорщини - Кулеба 26.12.23, 11:39

Серед інших факторів впливу: кілька економістів заявили FT, що потенційне обрання Дональда Трампа президентом США вдруге, а також ймовірність гіршого результату України в обороні проти російської агресії є саме тими ризиками, які здатні втягнути Єврозону у період ще більш слабкого зростання.

Якщо США покинуть Україну і погрожуватимуть ЄС торговою війною, Європа і світ постраждають більше, ніж США

- сказав Хольгер Шмідінг, головний економіст Berenberg.

З точки зору Махмуда Прадхана, голови відділу глобальної макроекономіки в Amundi Asset Management, найбільший ризик для єврозони полягає в "тривалій обмежувальній позиції монетарної політики".

Доповнення

Важливо зазначити, що торішні прогнози економістів виявилися занадто песимістичними: єврозона показала кращі результати, ніж очікувалося, завдяки швидкій відмові від залежності від імпорту російського газу.

Удар по СПГ-індустрії рф: іноземні акціонери проекту "Арктик СПГ-2" призупинили участь, відмовившись від контрактів25.12.23, 10:51

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    В Одесі чути постріли: працюють Сили оборони Півдня

     • 39630 переглядiв

    У Газі щонайменше 68 загиблих через ізраїльський авіаудар

     • 41253 переглядiв

    Мар'їнка не захоплена, місто зруйноване - Данілов

     • 100574 переглядiв