ukenru
dovibori-do-radi-sposterigachi-zafiksuvali-nizku-porushen

Довибори до Ради: спостерігачі зафіксували низку порушень

 • 17935 переглядiв

КИЇВ. 5 березня. УНН. Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала низку порушень в окрузі №179 на Харківщині, де відбудуться проміжні вибори народного депутата, але загалом кампанія відповідає базовим демократичним стандартам. Про це УНН повідомили у пресслужбі ОПОРИ.

"Позитивним фактором є відсутність підтверджених фактів підкупу виборців або інших форм матеріального мотивування громадян. Та ці проміжні вибори вчергове засвідчили необхідність посилення механізмів прозорості та підзвітності виборчих фінансів. Адже лише 26 із 40 зареєстрованих кандидатів відкрили рахунки виборчих фондів", - відзначили представники Громадянської мережі ОПОРА.

Як розповів аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев, протягом виборчого процесу спостерігачі мережі зафіксували низку інцидентів із ознаками порушення вимог законодавства або стандартів демократичних виборів. "Ці інциденти включають випадки порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів та їх розповсюдження без вихідних даних, поширення контрагітації або неправдивої інформації проти кандидатів, пошкодження рекламних носіїв з агітацією кандидатів", - йдеться у повідомленні.

У виборчому окрузі, як вказано, проявилась традиційна проблема недостатньо чіткого розмежування передвиборчої активності та посадової діяльності окремих кандидатів у народні депутати. Так, до відмови від балотування кандидатки від партії “Слуга народу” Вікторії Алєксєйчук спостерігачами було виявлено окремі факти, які б могли свідчити про залученість голови Харківської ОДА Олексія Кучера до виборчої кампанії. Але після рішення останньої відмовитись від балотування ці ризики втратили свою актуальність.

Як відзначається, резонансним стало рішення партії “Слуга народу” не продовжувати боротьбу за депутатський мандат і де-факто публічно підтримати кандидатку Юлію Світличну, яка раніше займала посаду голови Харківської ОДА.

Голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська вказала, що "цей процес є унікальним і цікавим, зважаючи на те, що в Україні з 1 січня 2020 року діє новий Виборчий кодекс, і, можливо, ці вибори проводяться востаннє перед його застосуванням щодо парламентської кампанії, яка буде черговою або позачерговою".

Нагадаємо, проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №179 Харківської області відбудуться 15 березня 2020 року у зв’язку зі складанням депутатського мандата нинішнім головою Харківської облдержадміністрації Олексієм Кучером. За даними ОПОРИ, до виборчого бюлетеня буде включено 37 кандидатів.

Українські Національні Новини

Політика