dobihla-do-okolytsi-mista-tam-slota-i-sobaky-zli-sotni-vykradenykh-z-ukrainy-ditei-rf-trymaie-v-rehionalnykh-internatakh

"Добігла до околиці міста, там сльота і собаки злі" - сотні викрадених з України дітей окупанти тримають в регіональних інтернатах рф

 • 36911 переглядiв

Сотні українських дітей, викрадених із Донецької області, були поміщені до дитячих установ у 15 регіонах росії, і щонайменше 285 із них потрапили до федерального банку даних про дітей-сиріт, ідеться у розслідуванні журналістів.

Окупанти вивезли з українських територій сотні дітей, розмістивши їх в установах 15 регіонів рф. За даними розслідування "Важных историй" і "Верстки", анкети щонайменше 285 дітей з Донецької області України опинилися у всеросійському банку даних дітей-сиріт, передає УНН.

Деталі

Щонайменше 285 вивезених з Донеччини дітей опинилися у федеральній сирітській базі рф, - більшість анкет опинилися в банку на протязі осені 2022 року, а в 2023 році додали понад десяток. За даними журналістів, вивезених із України дітей розмістили в установах щонайменше 15 регіонів країни-окупанта.

Особу кожної дитини вдалося підтвердити "Верстці" і "Важливим історіям", - журналісти поговорили з викраденими з України дітьми.

Нам сказали одягнутися і взяти речі. Ось і поїхали - на скільки це, незрозуміло було

- розповідає 15-річна Альона Овчаренко. 

В окупованому Донецьку Альона жила в рідній родині з сестрою під опікою батька, який працював у місті будівельником. У один день йому різко стало погано, виявилося, що рідина в легенях. Він помер. Дочок після цього відправили до матері, але вона не впоралася через свої проблеми з алкоголем. Дітей забрали в притулок разом із молодшим братом, який раніше жив із мамою.

У лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення російських військ, Альона і Настя написали тітці, що перебувають недалеко від таганрога, де було ще приблизно 400 дітей-сиріт із донецьких установ.

Надалі сироти, які вірили, що їдуть на кілька днів, стали ще й біженцям, які через поспіх не встигли забрати змінну білизну, одяг і документи. Їх відправили до дитбудинків, інтернатів і коледжів у різних частинах росії.

У своєму матеріалі журналісти видань наводять різні враження опитаних дітей, підтверджуючи розчарування тих, хто дізнався, що повернення додому відкладається або зовсім скасовується. 

Коли дізналися, що це надовго, ми були дуже засмучені. Ми хотіли назад

- розповідає 17-річна Вероніка з Амвросіївки.

Її землячка, 17-річна Марина повідомила, що попри допомогу волонтерів, вона морально "не вивозила".

Вона пояснила, що її різко забрали і перемістили в інше місто.

Дала собі волю, добігла майже до околиці міста, але там була сльота і собаки великі, злі. Зателефонувала вихователю і попросила мене забрати. Мене вели під руки (...) привезли в інтернат, попросили зібрати речі. Сказали, що в мене нервовий розлад, і відвезли в психлікарню

- розповідає Марина.

За даними журналістів, анкети 98 дітей до моменту виходу розслідування зникли з банку даних. За законом, дитину виключають із банку тільки в разі передання на виховання в сім'ю, повернення батькам, повноліття або смерті.

Усиновити або взяти під опіку вкрадених дітей-сиріт пропонували в 15 регіонах рф.

Імовірно, 76 дітей із тих, хто встиг потрапити до банку даних дітей-сиріт, пізніше опинилися в російських прийомних сім'ях. Четверо повернулися до родичів на окуповані території

- пишуть журналісти.

За даними розслідування, щонайменше 187 дітей залишаються в сирітській системі росії.

Нагадаємо

російські окупанти змушують українських дітей-сиріт писати листи військовим, в обмін на нібито подарунки від бійців.

Во временно оккупированной Ялте дети исполнили украинские колядки15.01.2024, 20:53

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі