ukenru
do-400-grn-naverkh-u-pfu-kazhut-u-sichni-pidvischili-pensiyi-dlya-2-3-mln-lyudey

До 400 грн "наверх": у ПФУ кажуть, у січні підвищили пенсії для 2,3 млн людей

 • 30256 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. З початку нового року в Україні відбувся перерахунок виплат для непрацюючих пенсіонерів. Тепер пенсія становить мінімум 2400 грн, а такі зміни на собі відчули 2,3 мільйона людей. Про це в ефірі телеканалу “НАШ” заявила заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, інформує УНН.

Цитата:

“З 1 січня 2021 року зріс розмір мінімальної заробітної плати і, відповідно, спрацювала гарантія, яка визначена в законі для не працюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років. Для таких людей, які мають повний стаж: жінки — 30, чоловіки — 35 років. Мінімальний розмір пенсії не може бути меншим ніж 40% мінімальної заробітної, тобто 2400 грн”, - заявила Ковпашко.

Деталі

Вона пояснила, що для перерахунку пенсії мають бути законодавчі підстави: ті, які зумовлюються підвищенням соціальних стандартів, насамперед — коли зростає мінімальна заробітна плата (як це було з 1 січня 2021 року) чи то з урахуванням змінених розмірів прожиткового мінімуму.

“Ми провели такий перерахунок. Він торкнувся щонайменше 2,3 мільйона людей. Тобто, така кількість людей відчули на собі зростання розміру пенсії. Яке це зростання? У кожної людини своє. І воно може бути від 400 грн до якоїсь суми меншої. Тому що кожна людина має свої показники стажу, свої показники заробітної плати й, відповідно, свій основний розмір пенсії. Це той перерахунок, який уже проведений і не потребував звернень до Пенсійного фонду. І люди вже в січні отримали свої перераховані пенсії”, - додала посадовиця.

Доповнення

25 січня 2021 року Пенсійним фондом України було завершено фінансування пенсій січня. На виплату пенсій в Україні у січні спрямували 40,2 млрд грн.

У той же час, дефіцит Пенсійного фонду за підсумками 2020 року досягнув 13,2 млрд грн, при цьому скоротившись за грудень на 5,2 млрд, або 28%.

Позики на покриття касових розривів (тимчасового браку коштів на фінансування витрат) ПФУ надають з Єдиного казначейського рахунку. І, за даними Держказначейства, на 1 січня 2021 року борг Пенсійного фонду перед ним сягав 62,08 млрд грн, з яких майже 14,03 млрд грн - за позиками 2020 року, тоді як на початок минулого року загальний борг становив 49,2 млрд грн.

У бюджетному комітеті ВР зазначали, що фінансовий стан Пенсійного фонду у 2020 році значно погіршився та продовжує збільшуватися його залежність від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок ЄКР.

Уряд запропонував у фінальній версії Бюджету-2021 зменшити видатки на трансферт Пенсійного фонду на 8,5 млрд грн. У бюджетному комітеті на це зауважували, що "пропозиція уряду вбачається недостатньо аргументованою,.. а в 2021 році ймовірно виникне необхідність збільшувати видатки державного бюджету для Пенсійного фонду".

При цьому нагадаємо, що пенсії в Україні в 2021 році в уряді планують підвищувати - в декілька етапів.

Українські Національні Новини

Економіка