"Цукру доданого не повинно бути взагалі, коли ми говоримо про здорове харчування. Тому що цукор в організм потрапляє, коли ми їмо фрукти, ягоди, овочі, каші, і він дає нам достатньо енергії", - зазначила медик.
За її словами, доданий цукор призводить до підвищення рівня інсуліну, коли ж такі коливання інсуліну відбуваються по кілька разів на день, з часом це може призвести до виникнення інсулинорезистентності, стану нечутливості клітин до інсуліну, який транспортує в них глюкозу. Її наслідком, за словами лікаря, є розвиток атеросклерозу, цукрового діабету другого типу, ожиріння тощо.
При цьому вона додала, що рекомендації МОЗ щодо "безпечної" норми цукру спираються на рекомендації ВООЗ та рекомендації Американської асоціації дієтологів, які, в свою чергу були зроблені під тиском великого бізнесу харчової індустрії. На сьогодні ця допустима кількість становить 50 г на добу, хоча МОЗ і радить обмежити її до 25 г.
Але, якщо врахувати, що люди вживають велику кількість виробів із очищеного білого борошна, денна норма може бути перевищена в рази, що веде до масового ожиріння та хвороб, пов’язаних із надмірною вагою.
"А у нас же люди так: чують "допустимо" – значить, можна, значить, можна й більше взяти. Інколи ви можете з'їсти щось солодке, але не щодня", - наголосила дієтолог.
Нагадаємо, рік тому Міністерство охорони здоров'я України презентувало "тарілку здорового харчування" для населення.
Згідно із доповіддю ВООЗ, дітей, як і раніше, всюди оточує реклама продуктів із високим вмістом жирів, солі та цукру. Лише в половині з 53 країн Європейського регіону ВООЗ було вжито заходів щодо обмеження такої реклами.