ukenru
diyetolog-rozpovila-chi-varto-doroslim-piti-moloko

Дієтолог розповіла, чи варто дорослим пити молоко

 • 105842 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. В останні кілька років в суспільстві поширився міф про те, що дорослим і дітям не потрібно пити незбиране молоко. Про те, які хвороби можуть виникнути, якщо відмовитися від вживання молока і кисломолочних продуктів, у коментарі УНН розповіла кандидат медичних наук, лікар-дієтолог Олександра Кириленко.

"Ми весь час живемо в епоху якихось міфів або омани, або, як то кажуть, масового психозу ... Ось зараз триває вже рік-два стан масового психозу щодо скасування цільного молока. Послухайте, це жахливо. Всі жінки просто геть прибрали незбиране молоко з раціону харчування. Тому що хтось колись сказав, що воно не емульгується в шлунку, і не перетравлюється і веде до різних патологій. Це неправда! Всі жінки багатьох країн відмовились від незбираного молока через цей міф. І на 30-40% зріс ранній остеопороз", - сказала Олександра Кириленко.

За її словами, ці незначні зміни в харчуванні ведуть до глобальної катастрофи з остеопорозу - раннього випадіння зубів, карієсу і руйнування кісток.

"Тобто, тільки виключення молока цільного з раціону харчування веде до ось таких катастроф ... Ось цей ось міф у нас зараз йде. Так, якщо у вас є ваша індивідуальна непереносимість казеїну або лактози, доведена непереносимість - ви тоді виключаєте молоко. Або вибираєте безказеіновое, або безлактозне"- зазначила дієтолог.

Також за її словами, в молоці міститься кальцій, жирні кислоти і молочні цукри, а також вітаміни A, E і D.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповіла, чи варто їсти фітнес-продукти

"Молоко це повноцінний живильний продукт. А ми зараз його виключаємо. Ось це міф, в якому ми зараз живемо. Навколо молока взагалі дуже багато міфів, один з яких про казеїн і неперетравлюваність. Але це індивідуально. А другий міф - це знежирене молоко. Вважається, що в молоко з низьким відсотком жирності додають емульгатори. Це дійсно так. Емульгатори додають. Додають модифікований крохмаль, загусник і тому низькокалорійні знежирені продукти молочні краще не застосовувати вагітним, жінкам, які годують, людям з порушенням обміну кальцію, дітям і так далі", - сказала лікар.

Вона зазначила, що також зараз з дитячого раціону прибрали козине молоко, хоча якщо немає непереносимості обов'язково потрібно використовувати коров'яче і козяче молоко.

"Нічого страшного в цьому немає. Якщо ви бачите непереносимість у дитини або у дорослого - звичайно, ми тоді виключаємо. Як вона проявляється - здуттям, проносом, блювотою, аж до підвищення температури. Такими симптомами", - додала Кириленко.

За її словами, з молока можна робити сметану, йогурт, різні кисломолочні продукти з додаванням заквасок.

"... виключати повністю кисломолочні та молочні продукти протипоказано. Особливо у людей з віком, особливо у підлітковому періоді це протипоказано. А зараз тотально виключається і ми бачимо, що йде спотворення розвитку плода, спотворення розвитку хрящової і кісткової тканини у дітей. Потім ранній остеопороз, остеоартроз, порушення функцій опорно-рухового апарату. До просто випадіння зубів і волосся", - сказала дієтолог.

Нагадаємо, дієтолог пояснила, чи варто вживати напої з цукрозамінниками.

Українські Національні Новини

Суспільство