ukenru
derzhprodspozhivsluzhba-provoditime-sanperevirki-ne-chastishe-odnogo-razu-na-dva-roki

Держпродспоживслужба проводитиме санперевірки не частіше одного разу на два роки

 • 13613 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. Кабмін оновив критерії оцінки ступеня ризику від здійснення господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, і визначив періодичність здійснення планових перевірок Держпродспоживслужбою, передає УНН з посиланням на відповідну постанову уряду.

Згідно з документом, критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику в сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, є:

- вид діяльності на будь-яку дату протягом останніх двох років, що передують плановому періоду;

- здійснення діяльності, яка може мати шкідливий вплив на середовище життєдіяльності та здоров'я людини;

- здійснення діяльності, пов'язаної з обслуговуванням населення;

- виникнення гострих кишкових захворювань, спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, отруєнь, неінфекційних захворювань, смерті людини, пов'язаних з діяльністю підприємства;

- порушення вимог санітарного законодавства, наявність відхилень від гігієнічних нормативів за результатами лабораторно-інструментальних досліджень, проведених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), випуск неякісної, небезпечної продукції;

- виконання постанов, розпоряджень, висновків, приписів органу державного нагляду (контролю) щодо усунення порушень санітарного законодавства;

- наявність обґрунтованих звернень і скарг про порушення вимог санітарного законодавства.

Крім того, встановлена система балів, за якими підприємства відносять до високого, середнього або незначного ступеня ризику. Сума балів, нарахованих за всіма критеріями, визначає ступінь ризику і періодичність перевірок:

- від 41 до 100 балів - висока (перевірки не частіше одного разу на два роки);

- від 21 до 40 балів - середня (перевірки не частіше одного разу на три роки);

- від 0 до 20 балів - незначна (перевірки не частіше одного разу на п'ять років).

Як писав УНН, в Україні зняли заборону на перевірки бізнесу.

Мораторій діяв з 2014 року. Приймалося це рішення з метою припинити тиск на підприємців з боку контролюючих органів, за допомогою чого виключити чинник корупції та стимулювати розвиток малого та середнього бізнесу.

Однак, за підсумком, відсутність перевірок призвела до безконтрольності на ринку продуктів, зокрема. Так вважають експерти, аргументуючи таку позицію значним зростанням кількості масових харчових отруєнь, в тому числі, і серед дітей.

Нагадаємо, депутат Сергій Тригубенко запропонував КМУ посилити тендерні вимоги до постачальників продуктів харчування в дитячі садки і школи.

Українські Національні Новини

Суспільство