ukenru
deriban-sportkompleksu-avangard-proti-sportsmeniv-shumlin-i-surkis

"Дерибан" спорткомплексу "Авангард": проти спортсменів - Шумілін і Суркіс

 • 34627 переглядiв

КИЇВ. 5 березня. УНН. Без згоди керівництва та спортсменів, приміщення спорткомплексу "Авангард" хочуть передати в оренду новоствореній ТОВці "Музей місця Бабин яр". Про те, як хокеїсти намагалися відстояти свої позиції, а також про те, хто став на бік антиспортивних рішень у бліц-інтерв'ю УНН розповів директор ДП "Спортивний комплекс "Авангард" Віктор Гончаренко.

- Проблема оренди приміщень "Авангарду" – не нова. Минулого року окремі з них із незаконної оренди повертала прокуратура. Цього разу Ви давали згоду на оренду? Давали відповідну пропозицію?

- Я не давав згоди на передачу в оренду цих приміщень. Із самого початку до мене звернувся Благодійний Фонд "Меморіальний комплекс Бабин Яр", його керівник, хоча насправді він, як виявилося згодом, не є його керівником... Вони попросили про оренду кабінетів, потім їм ще сподобались деякі приміщення. А потім поступила пропозиція орендувати всю будівлю — це 2200 кв. метрів. Я сказав — ми можемо вам їх надати, але для цього нам треба звільнити приміщення — коли закінчиться капітальний ремонт льодової арени. Можемо надати в оренду не більше, ніж на три роки. І точно не зараз, у подальшому, бо там зараз знаходиться обладнання льодової арени: там і льдоприбиральна машина, там і на 40 млн грн закуплене обладнання, - і ми не можемо його на вулицю виставити. Це було спочатку.

Потім керівники цього БФ пішли далі — по поверхах влади. І після зустрічі із паном Бородянським (Міністр культури, молоді і спорту України, - ред), вже на наступний день о 8 ранку у мене в кабінеті був пан Шумілін - заступник міністра. Він запитав - а що тут по оренді? Я тоді його геть не зрозумів...

- Чи інформували Ви офіційно Мінкульт про неможливість передати свої приміщення в оренду вже зараз?

- Так. Ми і на міністерство, і на Фонд державного майна подали листи про те, що ми не будемо здавати приміщення в оренду. Всі ці листи у нас є, це було ще в грудні минулого року. Після цього у мене була ще одна зустріч із паном Шуміліним і з Яковером Максимом, який представляв БФ, де замміністра запропонував все обладнання поставити на вулицю, і для нього БФ нібито купить якийсь намет.

Це абсурдно!

Ми - спортивний об'єкт, ми повинні інвестувати у спорт. Я розумію, що Голокост - це велика трагедія, і що ми маємо про неї пам'ятати, але у нас є наше майбутнє - це діти. Давайте спочатку поточні питання вирішимо, а потім вже будемо допомагати (меморіальному комплексу, - ред.).

Натомість, замміністр Шумілін вже 3 січня підписав лист-згоду (на оренду, - ред). - без мого відома, і надав його Фонду державного майна України. Процедура пішла. Оцінщик раз приходив, хотів провести оцінку об'єкта, його охорона не пропустила. І на сьогодні це питання залишається відкритим.

- Ви можете пояснити, як потенційний орендар Благодійний Фонд "Меморіальний комплекс Бабин Яр" перетворився на ТОВ "Музей місця Бабин яр"? Чому і навіщо в цій ситуації взагалі заявилася така юридична особа-посередник?

- За документами вона (ТОВ "Музей місця Бабин яр") була створена 24 січня, а вже 27 січня Фонд державного майна погодив їй оренду. Як так швидко? Я не розумію. Це, щонайменше, дивно.

- Питання "Авангарду" розглядалося на профільному спортивному Комітеті ВР. Чи підтримали Вас депутати? Чи обіцяли допомогу у збереженні приміщень?

- Так, дійсно, було кілька засідань у профільному комітеті, і депутати нас підтримують, окрім одного - Суркіса. І тоді голова комітету рішення остаточного з нашого питання не прийняв. Він закрив засідання, і тому тут теж питання - відкрите.

Кілька депутатів заявили нам про підтримку від свого ім'я. Це має бути політичне рішення.

- Вам відома причина, з якої Суркіс зайняв таку антиспортивну позицію?

- Я хотів би з ним поспілкуватися на цю тему. Поки що утримуюся від коментарів.

Нам, до речі, ще повідомили, що договір підпишуть без оцінки.

- Хто саме повідомив?

- Не можу поки сказати.

- А про плани ТОВ "Музей місця Бабин яр" на Ваші приміщення можете розповісти?

- Ну, спочатку вони хотіли офіси, потім сказали, що зроблять музей, архів, що будуть ходити туди люди, що буде меморіал. Але за ті 5 років, коли вони зроблять там музей – то вже ніхто нам будівлю цю не віддасть. А там знаходяться вузли обліку нашого підприємства - вода, електропостачання всього об'єкта. І Міністерство (культури, молоді та спорту) чомусь дуже їх підтримує...

- Дякую за розмову.

Як повідомлялося раніше в УНН, нардепи зі спортивного комітету пропонують зробити дитячий спорт платним. Ба більше, пропонують дотувати коштами місцевих бюджетів приватні спортивні клуби. Хоча державні, наразі, знаходяться у стані значного недофінансування. 

Українські Національні Новини

Спорт