chovnykova-dyplomatiia-orbana-vyklykala-rozdratuvannia-zakhidnykh-soiuznykiv-bloomberg

"Човникова дипломатія" Орбана викликала роздратування західних союзників - Bloomberg

 • 109388 переглядiв

Нещодавні візити прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до москви і Пекіна для зустрічей з путіним і Сі Цзіньпіном роздратували західних союзників.

"Човникова дипломатія" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана із зустрічами у москві та Пекіні викликали роздратування західних союзників, повідомило агентство Bloomberg, пише УНН.

Деталі

"Недавні поїздки прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до москви та Пекіна мали одну спільну рису: вони приголомшили західних союзників його країни. Партнери з Європейського Союзу та НАТО прокинулися в понеділок, щоб дізнатися, що Орбан відвідав президента Сі Цзіньпіна в Китаї. Це сталося після несподіваної зустрічі з президентом рсії володимиром путіним минулого тижня, яка зачепила країни, які намагаються виступити єдиним фронтом щодо України", - пише видання.

Вказано, що "лідери ЄС намагалися дистанціюватися від візиту Орбана до москви та підкреслили, що він не представляє блок, коли він сказав, що працює над відкриттям ліній зв’язку, щоб принести мир в Україну".

"Але їхні спроби засудити його фрілансерство були ускладнені тим фактом, що 1 липня Угорщина перебрала ротаційне головування в ЄС - на що відразу звернули увагу путін і Сі", - зазначається у публікації.

У листі від 5 липня, з яким ознайомилося Bloomberg, Орбан сказав колегам-лідерам, що він не висловлював жодної думки від імені ЄС. Заява польського прем’єр-міністра Дональда Туска в понеділок свідчить про те, що ці запевнення їх не переконали, вказує видання.

Жоден чиновник не має права мирного посередництва в Україні від імені блоку, не отримавши його схвалення, заявив Туск на пресконференції разом з Президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві. "Історія пам’ятає політиків, які говорили, що працювали над справедливим миром, але насправді працювали над капітуляцією", – додав він.

Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі сказав журналістам у Вашингтоні, що йому не відомо про будь-яке завчасне повідомлення про будь-яку поїздку. Дипломатична діяльність Орбана "здається не продуктивною" для досягнення миру в Україні, та США занепокоєні цим, сказав він у понеділок.

У Білому домі прокоментували візит Орбана до Москви07.07.24, 05:48

Посли ЄС планують домагатися від Угорщини більшої ясності щодо візитів Орбана на своїй щотижневій зустрічі в середу. За словами дипломата ЄС, кілька держав-членів не впевнені в тому, як Будапешт використовує своє головування. Вони додали, що вони були занепокоєні використанням Угорщиною логотипу президентства в деяких повідомленнях, пов’язаних із зустрічами.

У ЄС у середу обговорять візити угорського прем'єра Орбана, у тому числі до росії - ЗМІ08.07.24, 14:24

Цього тижня Орбан їде на щорічний саміт НАТО у Вашингтоні, уже добившись обіцянок звільнити Угорщину від зобов'язань допомагати Україні. У коментарях у понеділок міністр кабінету міністрів Угорщини Гергей Гуляс не виключив зустрічі з Дональдом Трампом до повернення Орбана додому.

"Колишній президент США заявив, що хоче швидкої мирної угоди, і якщо він буде обраний у листопаді, це може підтримати точку зору Орбана. За словами аналітиків, це натякає на довгострокову стратегію бурхливої ​​подорожі прем’єра. Навіть якщо поки що вони вважають, що дипломатичний наступ Орбана може не мати відчутних результатів, окрім роздратування ключових союзників", - пише видання.

"Це дипломатія шоку і трепету в стилі Орбана, - сказав Даніель Хегедус, науковий співробітник Німецького фонду Маршалла в Берліні. - І той факт, що він може зробити це без будь-яких негативних наслідків, тільки надає йому сміливості".

Якщо його мета полягає в тому, щоб показати, що його неможливо стримати в ЄС, він досягає успіху, за словами Хегедуса з Німецького фонду Маршалла, який запропонував припинення ротаційного головування Угорщини в ЄС як одну з потенційних "доган". Поки блок не активізується, це шоу Орбана, вказав він.

"Він б'є набагато вище своєї ваги, - сказав Хегедус. - Він підходить до цього дуже стратегічно, і немає жодних ознак того, що ЄС прокинувся, щоб щось із цим зробити".

Юлія Шрамко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Пастор завербував синів до "роботи" на рф - СБУ

     • 22676 переглядiв