ukenru
chekhiya-vimagaye-vid-rosiyi-ponad-30-mln-dolariv-kompensatsiyi-za-vibukhi-u-vrbetitsi

Чехія вимагає від Росії понад 30 млн доларів компенсації за вибухи у Врбетиці

 • 22568 переглядiв

КИЇВ. 28 червня. УНН. Заступник міністра закордонних справ Чехії Мартін Смолек передав дипломатичну ноту послу Росії Олександру Змеєвському з вимогою повної компенсації шкоди, заподіяної вибухом у Врбетиці. Вони оцінюються у 650 мільйонів крон (приблизно 30,48 мільйона доларів США). Про це повідомляє idnes.cz, передає УНН.

Деталі

Смолек також заявив послу, що включення Чехії до списку "недружніх" держав є порушенням міжнародного права. Зокрема, Віденської конвенції про дипломатичні відносини та Договору про дружні відносини та співробітництво. Прага вимагає скасувати включення Чехії до цього списку.

Міністерство внутрішніх справ Чехії підготувало законопроект про розподіл компенсації за вибухи у Врбетиці. Всього для муніципалітетів та регіону передбачено 350 мільйонів крон, а для окремих громадян - 300 мільйонів.

Суми для муніципалітетів розподіляються відповідно до відстані від периметра ризику, а також відповідно до бюджетного визначення податків.

Доповнення

Відомо, що гроші направлять для ремонту доріг, пошкоджених вивезенням боєприпасів, а також для розвитку некомерційних організацій, асоціацій тощо.

Контекст

17 квітня 2021 року прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив, що Прага виявила російський слід в організації вибухів на складах боєприпасів в селі Врбетице Злінського краю у 2014 році. Зокрема, за його словами, є підстави вважати, що до вибухів причетні співробітники ГРУ.

Після цього поліція Чехії оголосила в розшук ймовірних співробітників ГУ Генштабу Міноборони РФ (колишнє російське ГРУ) Олександра Петрова і Руслана Боширова, йдеться в повідомленні відомства. Цих же осіб британська розвідка підозрює у причетності до отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері.

Розшук оголошено “у зв’язку з розслідуванням обставин тяжкого злочину”, проте інші подробиці справи поліція не розкрила.

Повідомляється, що в жовтні 2014 року і, зокрема 16 жовтня, Петров і Боширов приїжджали до Праги, потім — в Злінський край.

16 жовтня 2014 року в селі Врбетице Злінського краю сталася серія вибухів на складах боєприпасів. У результаті загинули двоє людей.

Українські Національні Новини

Новини Світу