btr-z-funktsiyami-amfibiyi-chim-osobliviy-finskiy-pasi

БТР з функціями "амфібії": чим особливий фінський PASI

 • 144807 переглядiв

КИЇВ. 5 листопада. УНН. Україна отримала від уряду Фінляндії певну кількість бронетранспортерів XA-180/185 відомих як PASI. У Military Media Center розповіли про особливості цього БТР, пише УНН.

Деталі

XA-180/185 PASI — багатоцільовий бронетранспортер з колісною формулою 6×6, який виготовлявся фінською компанією Sisu (нині — Patria) і надалі пройшов низку модифікацій. Машина призначена для виконання різноманітних бойових завдань, в тому числі завдань вогневої підтримки на полі бою, медичної евакуації, розвідки, радіолокаційного спостереження тощо. В межах військової допомоги уряд Фінляндії передав Україні певну кількість цих машин, які з осені минулого року стали на озброєння підрозділів Морської піхоти ЗСУ.

Захист

БТР має суцільнозварну сталеву броньовану конструкцію, що забезпечує екіпажу захист від вогню стрілецької зброї та осколків снарядів. Товщина броні в лобовій проєкції сягає 10 мм. Машина має куленепробивне скло, яке додатково захищене броньованою шторкою.

Озброєння

БТР споряджується 7,62-мм або 12,7-мм кулеметом, встановленим на поворотній платформі на командирському люку. Також по бортах десантного відділення та на дверях у кормі розташовані амбразури для ведення вогню. На переданих Україні БТР встановлено відкриту турель, захищену бронелистами з кулеметом 12,7 мм.

Мобільність

Машина оснащена двигуном Valmet 611 DSBJA (Valmet 612 DWI у версії ХА-185), який має потужність 236 к.с. Максимальна швидкість 15-ти тонної машини по шосе 100 км/год. Запас ходу — до 800 км. БТР має амфібійні можливості. Пересування на плаву зі швидкістю до 9 км/год здійснюється з допомогою двох гребних гвинтів, встановлених у кормі корпусу. Екіпаж БТР складається з водія та командира. В десантному відділенні машини можуть розміститися 10 військовослужбовців у повному спорядженні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська армія посилиться БТР Bulldog: які переваги має британська бронетехніка

Нагадаємо

11 жовтня Фінляндія анонсувала 19-й пакет військової допомоги для України. Фіни планують передати українцям озброєння та іншого обладнання ще на 95 мільйонів євро. Однак вміст пакету з міркувань безпеки не оголосили.

Українські Національні Новини

Технології

    Популярні

    Новини по темі

    БТР з функціями "амфібії": чим особливий фінський PASI

     • 144807 переглядiв

    В Україні ліквідували полковника Слідкому рф

     • 312214 переглядiв

    Окупанти взяли оперативну паузу в Чорному морі — ВМС

     • 309100 переглядiв