ukenru
borgi-po-komunaltsi-zrostayut-schomisyatsya-na-7-mlrd-grn-ekspert

Борги по комуналці зростають щомісяця на 7 млрд грн – експерт

 • 15840 переглядiв

КИЇВ. 3 квітня. УНН. Борги населення за комунальні послуги щомісяця зростають на 7 млрд грн. Таку думку у коментарі УНН висловив міжнародний економічний експерт, голова ГО "Національний інтерес України" Ігор Гарбарук.

"Ще минулим літом середня заборгованість була на рівні 32 млрд грн. Після того, як ціна на газ для населення була збільшена урядом на 23,5% фактично кожен місяць у нас заборгованість зростає ще приблизно на 7 млрд грн. На кінець минулого року заборгованість склала 55,6 млрд грн за послуги ЖКГ. Окрім того, у нас була заборгованість в 33,6 млрд грн за електроенергію. Якщо ми порахуємо всі ці борги разом, ми отримаємо близько 100 млрд грн боргових зобов’язань населення перед тепло постачальниками", - зазначив Гарбарук.

За його словами, таке зростання боргу в сфері ЖКГ неминуче призведе до колапсу системи. "Будинки будуть відключені від тепла, в них не буде постачатись ні холодна, ні гаряча вода, ні електроенергія", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готівкою нарахували вже 5,7 млрд грн субсидій

На його думку, уряд невиправдано збільшив вартість енергоносіїв для населення, а невиправдане нарахування "величезних" коштів за послуги ЖКГ призводить до того, що люди фізично не мають можливості їх оплачувати.

Також він наголосив, що ціна на газ, відповідно, збільшує вартість всіх інших енергоносіїв, а це, у свою чергу, впливає і на ціни продуктів, складовою частиною вартості яких є енергоносії. Відповідно, як зазначив експерт, енергоносії рухають інфляцію.

При цьому він додав, що подорожчання хліба приблизно на 20% протягом року відображає більш реальну ситуацію із інфляцією в країні, ніж офіційний показник – 9,8%.

Нагадаємо, у випадку виникнення заборгованості в оплаті комунальних послуг, при отриманні субсидії, українців переводитимуть на безготівкову форму отримання субсидії.

Українські Національні Новини

Економіка