ukenru
blokuvannya-spivpratsi-ukrayini-z-yes-porushuye-zobovyazannya-budapeshta-schodo-ugodi-pro-asotsiatsiyu-diplomat

Блокування співпраці України з ЄС порушує зобов'язання Будапешта щодо угоди про асоціацію – дипломат

 • 7570 переглядiв

КИЇВ. 26 вересня. УНН. Представник України при ЄС Микола Точицький заявив, що блокування Угорщиною співпраці України з ЄС або зустрічей чи засідань буде порушенням зобов'язань Будапешта в рамках угоди про асоціацію, яку ратифікувала у тому числі Угорщина. Про це він сказав, коментуючи виданню DW конфлікт між Угорщиною й Україною, передає УНН.

"Нічого спільного із захистом прав і інтересів угорськомовних громадян України така боротьба не має", - переконаний посол.

Він заявив, що бачить дві причини дій уряду Угорщини: перша - для внутрішнього споживання, аби переконати своїх громадян, що він захищає інтереси угорців, також і за кордоном, друга причина - для ЄС.

"Так вони намагаються перевести в площину українсько-угорських відносин ті проблеми, які вони мають всередині ЄС", - пояснив Точицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посольство України в Угорщині спіймало закарпатське видання на брехні

Приклади: резолюція, в якій Європарламент бачить ризики порушення Угорщиною основних цінностей ЄС або позов до Суду справедливості ЄС через несумісність угорського законодавства щодо біженців з правом ЄС.

Сіярто також звинувачує владу України у використанні інциденту в Береговому в кампанії до виборів в Україні наступного року. У свою чергу, Точицький зазначив, що Будапешт має суперечки не лише з Києвом, а й з іншими сусідами, де проживають угорські меншини.

"З огляду на те, що Україна не є - поки - членом ЄС, то найбільш гостро це звучить щодо неї", - сказав дипломат.

Як відомо, ухвалення закону про освіту викликало стурбованість деяких інших країн. Утім, це вирішується у двосторонньому порядку. З Болгарією та Польщею йде конструктивний діалог і співпраця, домовленості реалізуються, зауважує Точицький. З Румунією протокол про співпрацю хоч поки і не підписали, але у травні погодили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС: порозуміння з Угорщиною є необхідним елементом для вступу в ЄС і НАТО

На думку українського дипломата, нагнітання Будапештом ситуації не сприяє її врегулюванню.

"Якщо людина хоче вирішувати проблеми, вона знаходить шляхи, якщо не хоче, - вона створює проблеми. Блокування Угорщиною співпраці України з ЄС або зустрічей чи засідань буде порушенням зобов'язань Будапешта в рамках угоди про асоціацію, яку ратифікувала у тому числі Угорщина", - зазначив дипломат.

Нагадаємо, минулого тижня Будапешт вчергове пригрозив Києву через ситуацію навколо видачі угорських паспортів у Береговому.

Як повідомляв УНН, міністр закордонних справ України Павло Клімкін раніше пообіцяв, що українська сторона належним чином відреагує на видачу угорським консульством жителям Закарпаття угорських паспортів.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли про те, що у консульстві Угорщини в Береговому “з келихом шампанського” громадянам України видавали угорські паспорти.

Українські Національні Новини

Політика