“На думку більшості опитаних (65%), якість їх харчування за останні два роки змінилося в гіршу сторону. Частіше за інших груп респондентів, про погіршення якості свого харчування в цей період заявляли люди пенсійного віку (76%), жителі обласних центрів (66%) і звичайних міст (72%), жителі Південного Сходу країни (74-77%), а також особи з низьким рівнем достатку — ті, кому грошей не вистачає навіть на продукти, або ж вистачає тільки на продукти — (70-85%)”, — йдеться у повідомленні.
Зазначається, що поряд з цим в даний період мала місце і протилежна тенденція, яка виявлялася в поліпшенні якості харчування українців.
Вона була зафіксована у відповідях приблизно одного з восьми опитаних (12%). Такі відповіді дещо частіше, ніж по вибірці в цілому, надходили від молоді (18%), від жителів обласних центрів (14%), від жителів Західної України (18%), а також від найбільш забезпеченої частини респондентів — тих, кому грошей вистачає , як мінімум, на їжу і одяг — (16%).
Ну і, крім того, досить помітній частині респондентів (23%) важко було визначити, чи змінилося якість їх харчування за цей час і, якщо змінилося, то в яку саме сторону.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, ціни на продукти харчування в Україні ростуть через бездіяльність держави.
На думку О.Цильвіка, недобросовісний бізнес у змові з чиновниками перетворив внутрішній ринок продуктів на смітник.
Це визнають і в поліції, де заявили про масштабну фальсифікацію споживчого ринку України.
За словами нардепа С.Тригубенка, припинити розквіт фальсифікату на ринку харчових продуктів без рейдів та перевірок неможливо.
“Після маси повідомлень у ЗМІ, від громадських організацій, лікарів, експертів, і навіть поліції, в якій теж заявили про повну безконтрольність на ринку харчової продукції та про розквіт фальсифікату, у Держпродспоживслужбі таки вирішили „попрацювати“... В.Лапа повідомив, що його відомство активізовує боротьбу і розпочинає пілотні проекти для боротьби з фальсифікатом”, — повідомив С.Тригубенко.
За словами нардепа, на його думку, пілотні проекти Держпродспоживслужби щонайменше мають передбачати перевірки та рейди, однак керівництво служби пішло іншим шляхом, який навряд зможе змінити ситуацію на ринку харчової продукції.
“Боротися з фальсифікатом продуктів В.Лапа думає шляхом „відпрацювання механізму роботи зі зверненнями споживачів, моделі взаємодії всіх причетних і зацікавлених сторін, форми документів тощо“... Як на мене, то всього лишень про те, що нічого не зміниться, ніяких перевірок чи рейдів не буде... А все залишається як і було: працюй собі "сірий“ ринок на здоров’я, поки на тебе не поскаржиться споживач, який отруївся неякісним товаром, а лише після цього всього у Держпродспоживслужбі застосують до всіх зацікавлених сторін „модель взаємодії“”, — додав С.Тригубенко.