bezuhla-opryliudnyla-osnovni-tezy-novoho-zakonoproektu-pro-mobilizatsiiu-yakyi-dozvolyt-pryzvaty-do-viiska-cholovikiv-z-25-rokiv-ta-kolyshnikh-nardepiv

Безугла оприлюднила основні тези нового законопроекту про мобілізацію, який дозволить призвати до війська чоловіків з 25 років та колишніх нардепів

 • 58903 переглядiв

Мар'яна Безугла оприлюднила тези оновленого законопроекту про мобілізацію, в якому враховані зауваження Головнокомандувача Валерія Залужного. За її словами, законопроект знижує призовний вік до 25 років, зобов'язує ставати на військовий облік осіб віком від 18 до 60 років, а також прибирає відстрочку для держслужбовців.

Народний депутат Мар’яна Безугла на своїй сторінці в Facebook опублікувала основні тези оновленої версії майбутнього законопроекту, який стосується мобілізації, пише УНН.

Коротко про поточний стан законопроекту (мобілізація, рекрутинг, проходження служби і пов’язані норми) з опрацюванням зауважень Головнокомандувуча ЗСУ Валерія Залужного

- написала Мар'яна Безугла.

Деталі

І хоча фінальної версії законопроекту ще немає, за словами Безуглої, він передбачатиме зниження призовного віку по мобілізації з 27 років до 25 років.

Вона вказує, що планується прибрати строкову службу та звільнити всіх строковиків, які при досягненні віку в 25 років перейдуть в мобілізаційний ресурс відповідно до загальних правил.

Також Безугла заявляє, що законопроектом прибирається право на відстрочку при постановці на військовий облік для держслужбовців, правоохоронців, прокурорів та працівників Державної виконавчої служби. Водночас місцеві державні органи та адміністрації будуть зобов’язані проводити мобілізацію, а не сприяти їй, як раніше.

На військовий облік необхідно буде стати всім громадянам України віком від 18 до 60 років, в тому числі тим, хто має відстрочку та кого можуть мобілізувати тільки за бажанням. Громадянам необхідно буде надавати ТЦК дані про місце проживання, а також носити з собою військово-обліковий документ під час дії воєнного стану.

Крім того, майбутній документ встановлюватиме обмеження прав для ухилянтів. Якщо людина не проходила базову військову підготовку або базову військову службу, її не можуть взяти на державну службу та у правоохоронні органи. Кабінету міністрів необхідно буде переглянути критерії для бронювання в державних органах.

Додатково

Безугла навела приклади, хто матиме право на відстрочку та звільнення зі служби:

  • особи з інвалідністю 1-2 групи (поки 2 групу залишили);
  • ті, хто мають троє і більше дітей;
  • якщо двоє військовослужбовців мають дитину, то 1 має відстрочку і право на звільнення (чоловік або жінка). Тобто, якщо жінка вирішує піти на військову службу, то чоловік таким чином може отримати відстрочку;
  • якщо у сім’ї неповнолітня особа з інвалідністю;якщо повнолітня недієздатна дитина з інвалідністю / дружина або чоловік / батьки дружини або чоловіка  1-2 групи (при цьому особа з інвалідністю сама обирає кому відстрочка);
  • опікуни особи з інвалідністю 1-2 груп, яка визнана в судовому порядку недієздатною;вагітні жінки та жінки в декреті;
  • тільки діючі нардепи (всіх колишніх прибрали), обрання депутатом – підстава для звільнення;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час АТО або відсічі збройної агресії проти України.

Безугла зазначає, що отримати відстрочку, але не право на звільнення, зможуть: здобувачі послідовної вищої освіти, яким менше 30 років, науковці з вченими званням та викладачі, які працюють на повну ставку.

Строковиків планується мобілізовувати тільки через 6 місяців після звільнення. Також не підлягатимуть мобілізації військовослужбовці, які були мобілізовані та звільнені. Однак, така норма буде поширюватися протягом двох років після звільнення.

Планується ввести базову загальновійськову 3-місячну підготовку для громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах. Також для громадян до 25 років, які не пройшли загальновійськову підготовку, вводиться базова військова служба за бажанням.

Планується і запровадити нові відпустки для військовослужбовців від 30 до 90 днів. Окрім того, для військового командування вводиться обов'язок проводити обов’язкову ротацію на лінії зіткнення – не більше 6 місяців з визначеним терміном на відновлення підрозділу.

Нагадаємо

Народна депутатка Марʼяна Безугла опублікувала документ, у якому Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний висловив низку зауважень щодо законопроекту, який стосується мобілізації

Павло Башинський

Політика

    Популярні

    Новини по темі