ukenru
bellingcat-diznavsya-imya-klyuchovogo-figuranta-spravi-pro-zbitiy-boeing-mh17

Bellingcat дізнався ім'я ключового фігуранта справи про збитий Boeing MH17

 • 61003 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. Спільне розслідування Bellingcat, The Insider і McClatchy DC Bureau дозволило встановити ще одного ключового фігуранта триваючого розслідування катастрофи літака Malaysian Airlines рейсу MH17. Людина, відома як "Андрій Іванович", позивний "Оріон", насправді є високопоставленим російським офіцером ГРУ на ім'я Олег Володимирович Іванніков. Про це повідомляє Bellingcat, передає УНН.

Так, спільне розслідування дозволило встановити, що особа, яка викликає зацікавлення, відома як "Андрій Іванович" або "Оріон", особа, яка розшукується Об'єднаною слідчою групою (JIT) у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи за фактом аварії MH17, є по факту громадянином Росії Олегом Володимировичем Іванніковим, 1967 року народження.

Bellingcat з дуже високим ступенем впевненості визначив, що під час аварії MH17 Олег Іванніков був офіцером Головного управління Генерального штабу Міністерства оборони Росії (ГРУ) і виконував цю функцію принаймні до пізнього вересня 2017 року.

Bellingcat також з високим ступенем впевненості встановив, що Олег Іванніков, використовуючи псевдонім "Андрій Іванович Лаптєв" під час секретної операції для російських спецслужб, служив головою Ради Безпеки (2004-2006) і міністром оборони і надзвичайних ситуацій (2006-2008) самопроголошеної республіки Південна Осетія.

Повідомляється, що Олег Іванніков, який, згідно з численними повідомленнями російських бойових командирів і сепаратистів, які борються на стороні так званої "Луганської народної республіки", був військовим радником і фактичним керівником політичного керівництва "ЛНР" в 2014 році. Іванніков діяв в Україні в першій половині 2014 року і залишався там принаймні до початку 2015 року. Під час своєї таємної служби в "ЛНР" він координував і контролював військові дії російських бойовиків, проросійських сепаратистів і контингентів "приватної армії" з ПВК Вагнера. Іванніков також контролював закупівлі і транспортування зброї через російсько-український кордон. Він виконував ці функції під час падіння MH17.

"Висновки, наведені в звіті, вперше встановлюють пряму або непряму участь високопоставленого російського офіцера, який діє на військовій службі, на території України, в знищенні авіалайнера", - заявляють в Bellingcat.

Нагадаємо, п'ять років тому - 17 липня 2014 року - на сході України був збитий літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17.

У червні цього року слідчі назвали імена чотирьох підозрюваних в причетності до катастрофи MH17.

Також слідчі повідомили, що судовий розгляд у справі про катастрофу MH17 відбудеться 9 березня 2020 року в суді в Гаазі.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП