avstraliia-i-papua-nova-hvineia-pidpysaly-istorychnyi-pakt-pro-bezpeku

Австралія і Папуа-Нова Гвінея підписали "історичний" пакт про безпеку

 • 36455 переглядiв

Австралія та сусідня Папуа-Нова Гвінея підписали двосторонню угоду про безпеку, яка надасть тихоокеанській країні більшу допомогу в підготовці підрозділів поліції та підтримку її правової системи.

Австралія і Папуа-Нова Гвінея підписали знакову угоду про безпеку, згідно з якою підрозділи австралійської поліції розмістяться в Папуа-Новій Гвінеї. Про це з посиланням на CNN повідомляє УНН.

Ми підписали значну та історичну угоду. Австралії буде легше допомагати Папуа-Новій Гвінеї у розв'язанні проблем внутрішньої безпеки, і нам обом буде легше підтримувати безпеку одна одної та стабільність у регіоні

- сказав прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе.

Деталі

Угода закріплює роль Австралії в поліції, судовій системі та обороні Папуа-Нової Гвінеї. Австралія зобов'язалася виділити близько 130 мільйонів доларів на підтримку цих ініціатив, включно зі створенням навчального центру для новобранців поліції.

Також угода охоплює заходи по боротьбі з гендерним насильством, охоплює зміну клімату, кібербезпеку і допомогу при стихійних лихах.

Хоча угода не перешкоджає Папуа-Новій Гвінеї підписувати пакти з іншими країнами, обидві країни погодилися консультуватися одна з одною з питань загроз безпеці.

Виступаючи на прес-конференції, прем'єр-міністр Папуа-Нової Гвінеї Джеймс Марапе сказав, що Австралія завжди підтримувала його країну. Він сказав також, що не дивлячись на дружні стосунки з Австралією, його країна не буде однозначно обирати чиюсь сторону, оскільки проводить зовнішню політику "друзів для всіх".

Підписання документа відбулося після того, як у травні було підписано угоду про безпеку між США та Папуа-Нової Гвінеї, яка включала модернізацію місцевих військових баз.

Вплив Китаю

Поглиблення двосторонніх відносин США та Австралії з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону відбувається на тлі того, як у 2022 році Китай і Соломонові Острови оголосили про двосторонній пакт про безпеку. Аналогічну угоду Китай підписав із Вануату. Ці договори посилили побоювання щодо можливості розміщення китайської військової бази в західній частині Тихого океану і спонукало Австралію до дипломатичного наступу в Тихому океані.

Відповідаючи на запитання про Китай на пресконференції в Канберрі, Марапе сказав, що відносини Папуа-Нової Гвінеї зі США та Австралією не будуються "за рахунок наших відносин з іншими країнами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр оборони Німеччини закликав держави Індо-Тихоокеанського регіону зайняти чітку позицію щодо війни рф проти України

Анастасія Рябоконь

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі