ukenru
alternativniy-nobel-z-literaturi-ogolosheno-finalistiv

Альтернативний Нобель з літератури: оголошено фіналістів

 • 16568 переглядiв

КИЇВ. 31 серпня. УНН. У Швеції оприлюднили список з чотирьох фіналістів на альтернативну Нобелівську премію з літератури. Про це повідомляє УНН з посиланням на ВВС-Україна.

Офіційну премію цього року скасували після скандалу із сексуальними домаганнями.

Приз Нової академії, до якої увійшло більше сотні шведських культурних діячів, заснувала шведська журналістка Александра Паскаліду.

Фіналісти призу Нової академії з літератури:

  • Харукі Муракамі (Японія)
  • Ніл Ґейман (Велика Британія)
  • Маріз Конде (Гваделупа)
  • Кім Тхуї (Канада)

Назвавши фіналістів, Нова шведська академія назвала Ніла Ґеймана, автора графічного роману "Пісочна людина" та дитячої повісті "Кораліна", "справжньою суперзіркою у світі фентезі".

Харукі Муракамі, автор багатьох бестселерів, зокрема "Норвезького лісу" та "Полювання на овець", на думку Нової академії, "поєднує поп-культуру з потужним магічним реалізмом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівська премія: у комітеті з літератури розгорівся сексуальний скандал

Маріз Конде, яка увійшла до короткого списку Міжнародної Букерівської премії 2015 року, на думку Нової академії, - "одна з найвидатніших карибських письменниць" і авторка понад 20 романів, в яких вона описує, "як колоніалізм змінив світ і як ті, на кого це вплинуло, повертають собі свою спадщину".

Твори Кім Тхюї, яка народилася в Сайгоні і виросла в Канаді, "змальовують кольори, запаху і смаки В'єтнаму, а також складнощі вигнання та пошуку ідентичності", зазначає Нова академія.

Як повідомляв УНН, Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, заявила, що цього року вона не оголошуватиме переможця - вперше за 75 років. Причиною цьому стали звинувачення у сексуальних домаганнях щодо чоловіка однієї з членів академії.

Король Швеції Карл XVI Густав провів консультації зі Шведською академією з метою нового формулювання її статуту, щоб установу можна було покинути за власним бажанням.

Українські Національні Новини

Новини Світу