ukenru
14-lipnya-sogodni-den-vzyattya-bastiliyi

14 липня: сьогодні День взяття Бастилії

 • 122186 переглядiв

КИЇВ. 13 липня. УНН. Сьогодні, 14 липня, французи відзначають День взяття Бастилії, пише УНН.

Свято

День взяття Бастилії — французьке національне свято, що відзначається щороку 14 липня. У Франції воно має назву La Fête Nationale (Національне Свято), а також le quatorze juillet (чотирнадцяте липня). Свято знаменує щорічні роковини з нагоди взяття Бастилії 14-го липня 1789; роковини штурму фортеці-в'язниці Бастилії є символом єдності сьогоденної нації та примирення усіх французів всередині конституційної монархії, що передувала Першій республіці під час французької революції.

Святкування та офіційні церемонії проводяться по всій території Франції. Найстаріший та найбільший парад Європи проводиться вранці 14-го липня на Єлисейських полях у Парижі у присутності Президента республіки, високопосадовців та зарубіжних гостей.

Релігійне свято

14 липня в православній церкві шанується пам'ять безсрібників Косми і Даміана. Святі мученики безсрібники Косма і Даміан Аравійські ходили по містах і проповідували Христа, зцілюючи хворих силою Христовою. За надану допомогу святі не брали жодної плати.

У Кілікії язичники схопили святих лікарів і привели до правителя Лісія. За відмову відректися від християнської віри правитель наказав жорстоко бити святих, а потім втопити в морі, але ангел Божий виніс їх з глибини на берег.

Тоді язичники обезголовили святих. Разом зі святими лікарями були закатовані їх брати Леонтій, Анфім і Євтропій. Тропар Святии безсребреницы и чудотворцы, Космо и Дамиане, посетите немощи наша: туне приясте, туне дадите нам.

Сьогодні іменини святкують власники імен: Дем'ян, Петро, Ангеліна, Даміан, Кузьма, Камілія, Никодим, Бронавентура та Маркел.

Українські Національні Новини

УНН Lite