ukenru
zvichayni-advokati-ne-zmozhut-zabezpechiti-nalezhniy-riven-zakhistu-kabminu-u-sudakh-minyust

Звичайні адвокати не зможуть забезпечити належний рівень захисту Кабміну у судах - Мін'юст

 • 12699 переглядiв

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Якість представництва Кабінету міністрів у судах значно погіршиться після набуття чинності норми щодо обов'язкового представництва адвокатами його інтересів у судах, починаючи з нового року, відповідно до чинного законодавства. Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська під час засідання Великої палати Конституційного суду України, передає кореспондент УНН.

"Зараз, з нового року, усі державні органи зможуть бути представлені у суді лише через адвокатів. Мін'юст за своїми повноваженнями є представником Кабінету міністрів у суді, і в нас є маса справ, які ми супроводжуємо. На наше переконання, залучення до цих справ замість співробітників Мін'юсту адвокатів – з усією повагою до представників адвокатської професії – якість, як мінімум, істотно не поліпшиться. І це точно не той випадок, коли потрібно було подібне регуляторне втручання", - зазначив Малюська.

За його словами, подібна ситуація склалась і в Нацбанку, в якому працюють кваліфіковані юристи, які спеціалізуються на банківському праві і можуть працювати у судах, тоді як знайти відповідного рівня адвокатів їм буде дуже важко.

При цьому він додав, що крім того подібне регулювання потребує від міністерств і відомств додаткових витрат на послуги адвокатів, які оплачуються погодинно. За прогнозом голови Мін'юсту, у бюджеті його міністерства може виникнути "діра" у зв’язку із таким нововведенням.

Слід додати, що, відповідно до чинного закону, починаючи з 01.01.2020 р. держоргани будуть позбавлені можливості самостійно представляти свої інтереси в судах, а посадові особи, які наразі здійснюють представництво на підставі довіреності, будуть позбавлені таких повноважень, а штатні юристи втратять свої повноваження на представництво, за винятком малозначних справ та випадків самопредставництва юридичної особи.

Нагадаємо, постійний представник Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря, коментуючи вплив скасування адвокатської монополії на забезпечення малозабезпечених верств населення безкоштовними адвокатськими послугами, зазначила, що держава має створювати умови для рівного доступу громадян до професійної правничої допомоги.

Українські Національні Новини

Політика