ukenru
zorya-rozyasniv-chomu-sinod-na-fanari-pidpisav-tomos-lishe-sogodni

Зоря роз’яснив, чому Синод на Фанарі підписав Томос лише сьогодні

 • 11452 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Томос як акт у Кодексі Вселенського Патріархату був підписаний раніше, але оскільки грамота була виготовлена лише до 4 січня, то члени Священного Синоду Вселенського Патріархату підписали її лише сьогодні. Про це повідомив речник Київської патріархії Євстратій (Зоря), передає УНН.

"Підписи членів Синоду Вселенського Патріархату на публічній копії для України - поставлено. (Оригіналом Томосу вважається текст, записаний і підписаний у Кодексі Вселенського Патріархату, тобто зібранні актів)", - зазначив він.

"Томос як акт у Кодексі Патріархату був записаний і підписаний раніше, але грамота була виготовлена лише до 4 січня і тому члени Синоду її підписали сьогодні, 9 січня, коли зібралися на сесію", - пояснив речник УПЦ КП.

Водночас, у спільноті "Томос-2018", яка займалась висвітленням подій, пов'язаних із наданням незалежності ПЦУ, пояснили, що підписання Томосу членами Фанару означає, що "всі формальні вимоги до легітимності цього документи виконано і за кілька днів томос буде доставлено до Києва".

Нагадаємо, Томос для України підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату.

Копія Томоса про автокефалію Православної Церкви України вже готова і має зберігатись в трапезному храмі Софії Київської.

За результатами Об’єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня було створено Автокефальну Помісну Православну Церкву України і затверджено статут нової церкви.

Об’єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

Українські Національні Новини

Політика