ukenru
zmi-dvoye-rosiyan-shpiguvali-za-mistsem-doslidzhen-u-spravi-otruyennya-skripalya

ЗМІ: двоє росіян намагалися шпигувати за місцем досліджень щодо отруєння Скрипаля

 • 12429 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. У Нідерландах затримали двох росіян, які намагалися отримати дані лабораторії у швейцарському місті Шпіц, де, крім іншого, проводилися аналізи для розслідування хімічних атак у Сирії і отруєння Сергія Скрипаля у Великій Британії. Про це УНН повідомляє з посиланням на Радио Свобода.

Затриманих уже вислали на батьківщину, пише видання з посиланням на місцеві ЗМІ. Стверджується, що інцидент стався на початку цього року, але про нього стало відомо лише зараз. За даними ЗМІ, росіяни прямували до Швейцарії, маючи при собі спеціальне обладнання для проникнення у комп'ютерні мережі. Відзначається, що лабораторія у Шпіці вже піддавалася кібератакам.

Затримання стало результатом спільної операції спецслужб Нідерландів, Швейцарії та Великої Британії. Чому людей, яких звинуватили у шпигунстві, відпустили до Росії, а не судили в Європі - не повідомляється.

У квітні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що йому стали відомі результати дослідження зразків, зібраних на місці отруєння Сергія Скрипаля у британському місті Солсбері. Очільник російського МЗС послався на анонімне джерело в швейцарському центрі радіологічного та хімікорадіологічного аналізу у Шпіці. У лабораторії нібито з'ясували, що Сергій і Юлія Скрипалі були отруєні речовиною BZ, яку розробляли США і Велика Британія. У самому швейцарському дослідницькому центрі цю заяву не підтвердили.

Сергій і Юлія Скрипалі були виявлені без свідомості у місті Солсбері 4 березня. Влада Великої Британії звинуватила в причетності до інциденту Росію. У Лондоні стверджують, що Скрипалів отруїли нервово-паралітичним речовиною "Новачок", яка розроблялася в Росії. Пізніше Організація із заборони хімічної зброї опублікувала доповідь, в якій йдеться, що експерти підтверджують висновки експертів Британії.

Українські Національні Новини

Новини Світу