ukenru
zelenskiy-vaktsinuvati-vid-covid-khochut-polovinu-naselennya-protyagom-2021-go-pochatku-2022-rokiv

Зеленський: вакцинувати від COVID хочуть половину населення протягом 2021-го - початку 2022 років

 • 14516 переглядiв

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Президент України Володимир Зеленський назвав пріоритети, які виділяє Україна у боротьбі з COVID-19, вказавши, що вакцинацією від коронавірусу планується охопити щонайменше половини населення протягом 2021-го — початку 2022-го років. Про це Глава держави заявив під час виступу на форумі “Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді”, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Ми виділяємо наступні пріоритети у боротьбі з COVID-19. Перший — вакцинація. Її дорожня карта. Ця карта розроблена для забезпечення справедливого доступу до вакцин для всіх українців. Її головним завданням є охоплення щонайменше половини населення протягом 2021 — початку 22-го років”, — заявив Глава держави.

Деталі

Зі слів Президента, нещодавно головним завданням було забезпечення України достатньою кількістю доз якісної вакцини від провідних виробників.

“Перший етап вакцинації почнеться вже цього місяця, вакцини отримають медики, військові та нацгвардійці”, — сказав він.

Однак, зауважив Зеленський, Україна зіткнулась з новою проблемою — недовіра до щеплень та відмова від вакцинації чималої частини населення.

“Я готовий особистим прикладом, як і більшість світових лідерів, показати, що вакцинація важлива, вона безпечна, вона потрібна”, — зазначив він.

“Наш другий напрямок — готовність медичної інфраструктури України. Ми маємо посилити і створити нові системи моніторингу медичних загроз, включаючи дослідження за поширенням патогенів в тваринному світі, які мають ризики перекинутися до людей”, — додав Президент.

На його думку, подолати всі ці виклики Україна та світ можуть тільки згуртовано.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Міністр охорони здоров'я Маским Степанов раніше заявляв, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

На сьогодні відомо, що в Україну повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Окрім того очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Варто відзначити, що раніше головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявляв, що якщо китайська вакцина компанії Sinovac Biotech, на поставку якої Україна уклала контракт, не пройде фінальну стадію клінічних випробувань, кошти Україні повернуть в повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: AstraZeneca і Novavax, Sinovac і Pfizer: чим будуть колоти українців

Українські Національні Новини

Політика