ukenru
zbuv-na-auktsioni-skarb-vartistyu-ponad-piv-milyona-griven-chornomu-arkheologu-povidomleno-pro-pidozru

Збув на аукціоні скарб вартістю понад пів мільйона гривень: "чорному археологу" повідомлено про підозру

 • 333127 переглядiв

КИЇВ. 10 серпня. УНН. Археолог, який походить з Хмельниччини, здійснював незаконні пошуково-археологічні дослідження на території України. Чоловік виявив артефакт із культурною цінністю, який був проданий на аукціоні за суму понад пів мільйона гривень. Йому було оголошено про підозру, повідомляє Офіс Генерального прокурора, передає УНН.

Деталі

За даними розслідування, підозрюваний незаконно займався археологічними роботами на території України без необхідного дозволу. Під час цих робіт він знайшов унікальний скарб ІІІ століття – пояси готів, срібло, мідь, лиття, кування, плакування. Вони відносяться до предметів декоративно-прикладного мистецтва давніх германців у період, коли вони мігрували через територію сучасної України з Північної Європи до Чорного моря.

Пізніше, «чорний археолог» виставив знайдений скарб на інтернет-аукціоні та продав артефакти одному з покупців, зареєстрованому на ресурсі. Орієнтовна вартість вилученого унікального скарбу становить понад 590 тисяч гривень.

На даний момент проводиться досудове розслідування, в рамках якого встановлюється причетність інших осіб до вчинення кримінальних правопорушень.

Також знайдену ремінну гарнітуру та інші мистецькі артефакти було передано до Національного музею України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росіяни вже знищили тисячі об’єктів археологічної та культурної спадщини, реальні цифри будуть більші - Мінкульт

Українські Національні Новини

Кримінал та НП