ukenru
zavtra-finkomitet-radi-rozglyane-zakonoproekt-zelenskogo-pro-demonopolizatsiyu-spirtu

Завтра фінкомітет Ради розгляне законопроект Зеленського про демонополізацію спирту (оновлено)

 • 6158 переглядiв

КИЇВ. 5 листопада. УНН. Завтра, 6 листопада, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики розгляне законопроект Президента Володимира Зеленського про демонополізацію спиртової галузі (№2300). Про це свідчить порядок денний на 6 листопада, опублікований на сайті комітету, передає УНН.

Документ пропонує скасувати монополію державних заводів на виробництво спирту і дозволити цією діяльністю займатися, по суті, усім охочим при наявності відповідної ліцензії. Також пропонується скасувати норму, що зобов'язує використовувати український спирт для виробництва алкогольних напоїв, що реалізуються на території України.

Водночас, імпорт спирту до 1 січня 2020 року хочуть доручити держзаводам, спеціально уповноваженим на це Кабінетом Міністрів.

Законопроект був зареєстрований 23 жовтня і викликав бурхливу дискусію в експертному середовищі. Економісти попереджають: якщо галузь демонополізувати перед приватизацією ДП "Укрспирт" – вартість активів державного підприємства зрівняється з ціною металобрухту. І додають, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату.

Серед противників демонополізації - представники профспілки ДП "Укрспирт", які вважають що державну компанію треба приватизовувати без попереднього скасування монополії на виробництво спирту, інакше державні спиртзаводи втратять свою привабливість для інвесторів, а 5 тисяч співробітників – залишаться на вулиці.

У своєму зверненні до Президента, Верховної Ради та уряду вони наполягають на тому, аби розгляд вказаного законопроекту був за їх обов’язкової участі. У Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики не проти заслухати позицію Профспілки.

Додамо, що після публікації матеріалу секретаріат комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики оновив порядок денний засідання комітету на 6 листопада і виключив із нього розгляд законопроекту про демонополізацію спиртової галузі.

"За дорученням голови комітету, оскільки він формує порядок денний", - пояснили УНН у секретаріаті комітету.

Українські Національні Новини

Політика