ukenru
zakonoproekt-pro-inp-rozpochali-rozglyadati-u-senati-polschi

Законопроект про ІНП розпочали розглядати у сенаті Польщі

 • 13189 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. Польські сенатори двох комітетів - з прав людини та з питань культури та ЗМІ - у середу розпочали розгляд поправок до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі. Про це УНН повідомляє з посиланням на TVN 24.

Як зазначається, завдання двох комітетів полягає в розгляді та представленні своєї позиції щодо закопроекту сенату.

Під час засідання сенаторів двох комітетів поправки до закону про ІНП представили представники міністерства юстиції Польщі, які закликали підтримати законопроект і схвалити його без змін.

Заступник міністра юстиції Польщі Марчін Вархол, який у середу представив сенаторам поправки до закону про Інститут національної пам'яті, підкреслив, що положення про покарання за приписування відповідальності полякам за військові злочини буде застосовуватися лише щодо тих осіб, які ображають польську націю, а не окремих осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС Польщі роз'яснили суть закону про "бандеризм"

Він додав, що у нормі, яка викликала стільки суперечок, йдеться, що кримінальна відповідальність буде застосовуватися тільки щодо тих людей, чиї заяви будуть сформульовані, як сказано в законі, "проти фактів".

На думку заступника міністра юстиції Польщі, це положення захищає від надмірної криміналізації. 

Робота сенаторів у середу тимчасово призупинялася у зв'язку з дебатами сенату у пленарному режимі, але вже поновилася.

При цьому маршал (спікер) сенату Станіслав Карчевський у середу зранку висловився за якнайшвидше набуття чинності цим законом.

На запитання, чи прийме польський сенат поправку до закону про Інститут національної пам'яті на засіданні в середу, він відповів: "Я все більше схиляюся до того,.. що ми будемо мати цю дискусію".

"Було б краще, якби цей закон вступив в силу якнайшвидше", - додав він.

Згідно з поправками, які польський сейм уже прийняв 26 січня, кримінальному переслідуванню підлягатимуть особи, які публічно говорять про "польські табори смерті" для визначення нацистських таборів смерті, створених в роки Другої світової війни німцями на території окупованої Німеччиною Польщі або приписують полякам участь в Голокості. Крім того, подібне покарання загрожуватиме за "применшення відповідальності справжніх виконавців цих злочинів".

Дія закону не поширюється на художню або наукову діяльність. Нові положення стосуватимуться як польських громадян, так і іноземців.

Положення, які сейм ухвалив 26 січня, призвели до негативної реакції Ізраїлю та України, зміни розкритикувала влада обох держав. Зокрема, МЗС України висловило занепокоєння з приводу рішення польського сейму про заборону "бандерівської ідеології".

Нагадаємо, голова МЗС Польщі Яцек Чапутовіч виступив за якнайшвидше прийняття поправок до закону про ІНП.

Українські Національні Новини

Політика