ukenru
zagibel-zhurnalista-abo-pratsivnika-kritichnoyi-infrastrukturi-pid-chas-viyni-spivavtor-zakonoproektu-rozpoviv-detali-pro-kompensatsiyu

Загибель журналіста або працівника критичної інфраструктури під час війни: співавтор законопроекту розповів деталі про компенсацію

 • 174869 переглядiв

КИЇВ. 6 травня. УНН. У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності". УНН дізнався деталі у співавтора проекту нардепа з фракції "Слуга народу" Павла Фролова.

Цитата

"Мова йде фактично про публічних службовців. Сюди входять всі державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування, працівники об’єктів критичної інфраструктури і журналісти. Мова йде про те, що якщо людина загинула, або була поранена при виконанні своїх службових посадових обов’язків. Ви знаєте, що на початку війни підняли виплати до 15 млн гривень у разі загибелі військовослужбовця. Сюди відноситься багато структур – ЗСУ, та не тільки, а для тих, хто забезпечує функціонування органів державної влади, органів місцевого самоврядування. Тобто, якщо люди перебували при виконанні отримали поранення або загинули – їм теж передбачається така виплата. А також журналісти, бо ви важливий фронт, який допомагає перемогти у цій війні, звертає увагу, та світ завдяки вам все бачить", - розповів Фролов про законодавчу ініціативу.

Нардеп зауважив, що наразі, нажаль, через брак коштів у бюджеті можливості держави обмежені.

У проекті закону до першого читання передбачені наступні компенсації: разі загибелі – 1 млн гривень, у разі встановлення першої групи інвалідності – 800 тисяч гривень, другої групи – 500 тисяч гривень, третьої групи – 200 тисяч гривень. І якщо людина постраждала та втратила працездатність без групи інвалідності – 100 тисяч гривень.

"Порядок виплат буде встановлено Кабміном. Ми навіть ще не знаємо, скільки людей насправді загинуло чи постраждало. В нас же є окуповані міста і ми ще не маємо точної інформації. Ми рахували попередньо по держслужбі, по закладам охорони здоров’я, але це ж все одно не остаточні дані. Закон може бути прийнятий і впродовж війни, якщо запрацюють усі механізми, буде затверджений порядок. Це закон про допомогу від держави для цивільних героїв", - розповів Фролов.

Нардеп очікує, що в майбутньому ці виплати можливо буде здійснювати за рахунок репарацій і інших виплат стягнених з держави агресора через міжнародні договори. Однак, поки давати прогнози, коли буде ухвалений сам законопроект про виплати, нардеп не береться.

Додамо

Ініціатори законопроекту наводять сумну статистику, яка є попередньою. Зокрема, трагічний випадок, що завдав значних втрат, стався на Миколаївщині, де окупанти влучили в будівлю ОДА, загинуло 38 державних службовців, є поранені, зниклі безвісти. Попередньо такі ж факти сталися в Харківській ОДА, загинуло 29 держслужбовців при виконанні обов’язків в адмінбудівлі. Крім того, за період з початку повномасштабної війни до кінця квітня 2022 року під час виконання службових обов’язків загинуло 9 працівників закладів охорони здоров’я Житомирської, Київської, Миколаївської, Херсонської, Чернігівської областей, поранено 44 працівників (вогнепальні поранення, важкі поранення, включаючи травматичні ампутації та вогнепальні поранення в голову). При цьому, на сьогодні відсутні будь-які законодавчі гарантії щодо захисту публічних службовців, працівників об’єктів критичної інфраструктури, журналістів або членів їх родин у разі загибелі (смерті) годувальника або поранення під час виконання службових обов’язків у період війни.

Українські Національні Новини

Політика