yevro-2024-u-politychno-zariadzhenomu-chvertfinali-turechchyna-zihraie-z-niderlandamy-anhliia-zustrinetsia-zi-shveitsariieiu

Євро-2024: у політично зарядженому чвертьфіналі Туреччина зіграє з Нідерландами, Англія зустрінеться зі Швейцарією

 • 22446 переглядiв

Туреччина зустрінеться з Нідерландами у чвертьфіналі Євро-2024 на тлі дипломатичної суперечки через відсторонення турецького захисника Меріха Деміраля за ультранаціоналістичне вітання.

У суботу Туреччина зустрінеться з Нідерландами у чвертьфіналі Євро-2024, напередодні якого домінувала дипломатична суперечка між Туреччиною та Німеччиною. В іншому чвертьфіналі Англія має намір ще на крок наблизитись до завершення 58-річного очікування перемоги на великому турнірі у спробі обіграти Швейцарію, пише УНН з посиланням на AFP.  

Деталі

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган візьме участь у матчі на берлінському Олімпійському стадіоні на тлі дипломатичного скандалу між його країною та Німеччиною, яка приймає чемпіонат, через дискваліфікацію на два матчі турецького захисника Меріха Деміраля.

Центральний захисник, який забив обидва голи збірної Туреччини у переможному матчі над Австрією з рахунком 2:1 у 1/8 фіналу у вівторок, був дискваліфікований УЄФА за святкування жестом, пов'язаним із турецьким правоекстремістським угрупуванням "Сірі вовки".

У заяві УЄФА йдеться, що Деміраля дискваліфіковують "за порушення основних правил гідної поведінки, за використання спортивних заходів для проявів неспортивного характеру та завдання шкоди репутації футболу".

УЄФА дискваліфікував захисника збірної Туреччини за ультранаціоналістичне вітання05.07.24, 16:37

Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фазер попередила, що "символам турецьких правих екстремістів немає місця на наших стадіонах".

Потім у середу Туреччина викликала посла Німеччини щодо реакції політиків на спосіб святкування Деміраля.

Міністр спорту Туреччини Осман Аскін Бак заявив, що заборона "не має юридичної основи і що ми вважаємо її суто політичною".

Сам Ердоган заявив, що Демірал просто "показав своє хвилювання", а кілька міністрів та представник його правлячої партії AKP засудили реакцію Фазер.

Туреччину підтримають десятки тисяч уболівальників, які несподівано перетворили всі матчі збірної, аж до восьмої фіналу, на червоно-білу масу на стадіонах по всій країні, пише видання. І зазначає, що в Німеччині проживає майже три мільйони людей з турецьким корінням.

Підопічні Вінченцо Монтелли спробують скористатися цією підтримкою, щоб вийти до півфіналу чемпіонату Європи лише вдруге.

Нідерландці є фаворитами на потрапляння до четвірки фіналу вперше після Євро-2004.

Команда Рональда Кумана, як зауважує видання, розчарувала у груповому етапі, оскільки вони пройшли кваліфікацію лише завдяки тому, що були однією з найкращих команд, що посіли третє місце.

Але вони досягли свого в 1/8 фіналу, перемігши Румунію з рахунком 3:0, і стали одним із найкращих бомбардирів турніру в особі Коді Гакпо з Ліверпуля.

Переможець зустрічі у Берліні зустрінеться з Англією чи Швейцарією у півфіналі у середу у Дортмунді.

Головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт висловився з приводу припущень, що "Трьом левам" було надано легший шлях до фіналу як "право" ЗМІ на його батьківщині.

Незважаючи на вихід до чвертьфіналу четвертого поспіль великого турніру під керівництвом Саутгейта, Англія досі не змогла виправдати ажіотаж як одного із фаворитів змагань через низку поганих виступів, зауважує видання.

Їм знадобився блискучий момент від Джуда Беллінгема на останніх секундах, щоб обійти Словаччину після додаткового часу в 1/8 фіналу і піднятися на сходинку вище у класі для гри проти швейцарців у Дюссельдорфі.

Швейцарія розгромила Італію з рахунком 2:0 у попередньому турі, а також обіграла Німеччину з рахунком 1:1 на груповому етапі.

Іспанія зустрінеться з Францією у півфіналі у вівторок у Мюнхені після двох драматичних чвертьфіналів у п'ятницю.

Євро-2024: Іспанія обіграла Німеччину й вийшла до півфіналу 05.07.24, 21:48

Господарі зазнали несамовитої поразки: удар головою Мікеля Меріно на останній хвилині додаткового часу приніс Іспанії перемогу над Німеччиною з рахунком 2:1.

Франція обіграла Португалію по пенальті після нічиєї 0:0, що може опустити завісу над видатною міжнародною кар'єрою Кріштіану Роналду, зауважує видання.

Франція перемогла Португалію у чвертьфіналі Євро-2024 по пенальті06.07.24, 01:04

Юлія Шрамко

Спорт

    Популярні

    Новини по темі