ukenru
yespl-vvazhaye-scho-ksu-znachno-perevischiv-termini-rozglyadu-zakonu-pro-lyustratsiyu

ЄСПЛ вважає, що КСУ значно перевищив терміни розгляду закону про люстрацію

 • 9402 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Минулого четверга, 17 жовтня, Європейський суд з прав людини оприлюднив текст рішення у справі "Полях та інші проти України" про українську люстрацію, чим визнав, що звільнення державних службовців на підставі закону України "Про очищення влади" призвело до порушення їхніх прав, передає УНН з посиланням на "Судово-юридичну газету".

Так, у своєму рішенні Європейський суд зазначає, що застосування люстраційних заходів до заявників не передбачало будь-якої індивідуальної оцінки їхньої поведінки. Фактично ніким не затверджувалося, що заявники самі вчиняли якісь конкретні дії, що підривають демократичний контроль, національну безпеку, оборону і так далі. Вони були звільнені в силу закону лише за те, що займали певні посади на державній службі у той час, коли Янукович був президентом України.

Понад те, ЄСПЛ підкреслив, що глибокий характер заходів, застосованих до заявників, у поєднанні з жорстким формулюванням, використовуваним у розділі 1 закону "Про очищення влади", може свідчити про те, що деякі з цих заходів були мотивовані помстою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти прогнозують часткову відміну закону про люстрацію в Україні

"Відповідно до заяв Верховного Суду і уряду, мета люстрації полягала в тому, щоб відновити довіру до державних інституцій і захистити демократичне управління. Проте, ці цілі могли б бути досягнуті менш нав'язливими засобами - де це можливо, шляхом проведення індивідуальної оцінки, відстороненням заявників від їхніх повноважень і переведенням їх, де це можливо, на менш значимі посади", - цитує "Судово-юридична газета" рішення суддів ЄСПЛ.

Окремо ЄСПЛ розкритикував роботу КСУ, який за багато років так і не зміг поставити крапку в люстраційній справі.

"Роль КСУ як зберігача Конституції зобов'язує його іноді брати до уваги міркування, відмінні від дотримання простого хронологічного порядку, в якому справи вносяться до списку: такі, як характер справи та її значення в політичному і соціальному плані. Ця специфіка також повинна враховуватися при оцінці ефективності звернення до Конституційного Суду як засобу правового захисту і тривалості розгляду справи", - заявив ЄСПЛ.

Також Європейський суд визнав доречним зазначити, що "терміни для розгляду справ Конституційним Судом, встановлені внутрішнім законодавством, були значно перевищені без переконливого пояснення", пише "Судово-юридична газета".

Як повідомляв УНН, Гельсінська спілка закликала КСУ визначитися з конституційністю закону "Про очищення влади".

Також відзначимо, що КСУ 24 жовтня продовжить розгляд закону про люстрацію.

Українські Національні Новини

Політика