ukenru
yes-pidtrimuye-plani-po-vidkrittyu-rinku-zemli-v-ukrayini

ЄС підтримує плани по відкриттю ринку землі в Україні

 • 13791 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Брюссель підтримує плани уряду України щодо відкриття ринку землі і розглядає питання про подальше розширення своєї підтримки здійснення земельної реформи в країні. Про це йдеться в заяві представництва ЄС в Україні на офіційній сторінці в Facebook, передає УНН.

"ЄС підтримує плани уряду щодо відкриття ринку землі в Україні, яке може вивільнити величезний потенціал для української економіки. Реформа повинна ґрунтуватися на верховенстві права і принципах стійкості, транспарентності, справедливості та відкритості. Поважаючи незалежний законодавчий процес України і суверенне прийняття рішень, ми готові запропонувати досвід і підтримку разом з іншими міжнародними партнерами", - сказано в заяві.

Так, зі слів європейських дипломатів, необхідно "вжити заходів обережності для відкриття цього ринку, щоб уникнути надмірної концентрації землі в руках небагатьох операторів, забезпечити справедливе ставлення до дрібних землевласників, які бажають продати свої земельні ділянки, і гарантувати права активних дрібних фермерів, які бажають придбати сільськогосподарські землі".

"ЄС буде ретельно оцінювати умови, в яких буде функціонувати ринок сільськогосподарських земель і яким чином буде здійснюватися моніторинг гарантій в ході реалізації земельної реформи. У центрі цієї реформи повинні стояти дрібні фермери, в тому числі ще не зареєстровані в якості юридичної особи - фізичні особи, які займаються землеробством. ЄС рекомендував би, щоб ці малі фермерські господарства були в центрі системи державної підтримки", - йдеться в заяві.

Крім того, в ЄС заявили, що вважають, що відкриття земельного ринку має стати першим кроком в рамках більш широкої і всеосяжної земельної реформи, яка охоплює інші елементи управління земельними ресурсами, політики землекористування, планування та моніторингу, підвищення обізнаності про земельні права, консолідації земель і т.д.

"Однією з попередніх умов успіху є, зокрема, підвищення транспарентності шляхом забезпечення відкритого доступу до даних, що стосуються земельних прав, і їхні публікації. Це потребує глибокої реформи Державного Геокадастру і перерозподілу деяких його функцій. ЄС розглядає питання про подальше розширення своєї підтримки здійснення земельної реформи, приділяючи особливу увагу інституційним змінам (в області управління земельними ресурсами, планування і управління ними, і прагнучи інтеграції кадастру і реєстру прав), підготовці кадрів і зміцнення потенціалу, а також моніторингу гарантій, що передбачаються", - заявили дипломати.

Нагадаємо, 13 листопада Верховна Рада планує розглянути ряд законопроектів, зокрема, в першому читанні розгляне законопроект про ринок землі.

Як повідомляв УНН, з 1 жовтня 2020 року в Україні хочуть відкрити ринок землі. Щодо його відкриття в Раді станом на 11 жовтня зареєстровано 11 законопроектів, в тому числі і урядовий. 16 жовтня профільний комітет ВР почав розгляд законопроектів щодо ринку землі, і урядовий варіант зустріли криками "Ганьба!".

Так, урядовий законопроект про ринок землі розкритикували і в Головному науково-експертному управлінні ВР як такий, який може призвести до втрати землі як національного багатства.

Українські Національні Новини

Політика