ye-kolosalna-nervoznist-schodo-byudzhetu-radnik-prezidenta-ustenko

"Є колосальна нервозність щодо бюджету" – радник президента Устенко

 • 28286 переглядiв

КИЇВ. 10 листопада. УНН. Є "колосальна нервозність" щодо того, чи буде фінансуватися дефіцит бюджету України у 2024 році. Про це заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко в ефірі Радіо Свобода, передає УНН.

Деталі

За його словами, наступного року планується дефіцит на рівні 40 мільярдів доларів. При цьому 29 мільярдів можуть покрити надходження від міжнародних партнерів і союзників.

Цитата

"Але треба розуміти, що 29 мільярдів – це три чверті від загального дефіциту. Це те, що зараз викликає таку «нервозність», якщо хочете, з боку Міністерства фінансів. Окрім міжнародної підтримки немає ніяких джерел покриття дефіциту. Ми знаходимося у стані війни, тому зовнішні ринки запозичення капіталу для нас закриті. Зароблене в середині країни до останньої копійки йде на безпеку та оборону. А решта видатків не військового та не оборонного призначення, - а це медицина, освіта, Пенсійний фонд, - складають цей дефіцит, який треба фінансувати", - сказав Устенко. 

Доповнення

Він відзначив, що якщо підтримка від інших країн зменшиться або зникне, то грошей на покриття дефіциту не буде. Утім, додав Устенко, є висока ймовірність того, що і ЄС, і США знайдуть механізми для продовження фінансування дефіциту бюджету України.

Зокрема, буде ухвалене рішення з боку Європейського союзу про початок роботи програми Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 мільярдів доларів протягом 2024-2027 років. Він припустив, що з цієї суми близько 18 мільярдів доларів може бути використано для фінансування дефіциту на наступний рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Україна розпочне переговори про вступ до ЄС? В Офісі Президента дали відповідь

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    На Запоріжжі загроза ударних-дронів — Малашко

     • 20648 переглядiв

    У Міносвіти підтримали студентів у скандалі з Фаріон

     • 31263 переглядiв

    Беззаконня у Маріуполі: чеченець пробив голову росіянину

     • 45951 переглядiв

    Парламент Латвії узаконив одностатеві стосунки

     • 21451 переглядiв

    У Вінниці масштабна пожежа: горить склад з ламінатом

     • 31105 переглядiв