yakshcho-brovary-pereimenuiut-to-zhyteli-mista-matymut-pravo-zvernutysia-do-sudu-ekspert

Якщо Бровари перейменують, то жителі міста матимуть право звернутися до суду - експерт

 • 58588 переглядiв

Якщо Верховна Рада перейменує Бровари на Броварі всупереч волі місцевої громади, мешканці міста матимуть право звернутися до суду, щоб відстояти свою позицію та зберегти історичну назву міста.

Якщо Верховна Рада не врахує думку жителів Броварів та змінить назву міста на Броварі, то люди матимуть право звернутися до суду аби відстояти свою позицію. Про це розповів політолог Ігор Рейтерович в коментарі УНН.

Ситуація дуже проста. Якщо це відбувається в рамках Закону про декомунізацію і назву міста треба змінити, оскільки вона суперечить цьому закону, то це одне. Але наскільки я розумію, то це не про ситуацію з Броварами. Тому, звичайно, в першу чергу потрібно враховувати думку місцевої громади, яка має повне право на перейменування топонімів: вулиць і, власне, назви свого міста. І депутати (Верховної Ради – ред.) це повинні врахувати. Якщо вони цього не зроблять, це буде призводити до дуже серйозних проблем, оскільки громада явно таку назву не буде приймати й буде звертатися, в тому числі до судових органів, вимагаючи врахувати думку громадськості,

- зазначив Ігор Рейтерович.

Деталі

Щодо доцільності будь-яких перейменувань під вас війни, то, на думку політолога, знову ж таки обов’язково потрібно враховувати думку громад, а також фінансову сторону питання.

"Якщо цей процес потребує додаткових фінансових витрат, то можливо ці питання можна відкласти на інший час і зараз якусь велику увагу не приділяти цьому. Але все залежить від того, наскільки є бажання у громади цими процесами займатися. Це повинно бути ключовим в усій цій історії.

В конкретному випадку мені здається це не та ситуація, яка потребує нагальних дій і внесення якихось змін. Можна почекати інших часів, коли б це не було так фінансово затратно, і не викликало спротиву місцевої громади", - підсумував експерт.

Перейменування Броварів: хто з депутатів Броварської міськради всупереч волі громади виступає за перейменування міста (відео)12.07.24, 08:39

Додатково

На позачерговій сесії депутати Броварської міської ради майже одноголосно ухвалили рішення підтримати ініціативу щодо збереження назви міста "Бровари" та звернутися до Верховної Ради України з клопотанням щодо збереження назви міста "Бровари" з урахуванням наукових та історичних досліджень.

Звернення вже направлене до Верховної Ради.

Постанову про перейменування Броварів на Броварі раніше зареєструвала група народних депутатів на чолі з представником фракції "Голос" Романом Лозинським.

Коментуючи рішення міськради, мер Броварів Ігор Сапожко зазначив, що є три висновки наукових установ Національної академії наук України про те, що назва "Бровари" є історичною, і її треба зберегти.

Додав, що голосуванням на позачерговій сесії депутати підтвердили позицію більшості жителів Броварів, які виступають проти зміни назви міста.

"Враховуючи, що вже неодноразово розглядали на профільному комітеті ВР ініціативу перейменування міста, неодноразово були наші звернення з певними обґрунтуваннями, депутати сьогодні вирішили ще й ухвалити відповідне рішення органу місцевого самоврядування і звернутися до Верховної Ради щодо того, щоб залишити історичну назву міста Бровари.

На мою думку, враховуючи незалежні опитування, сьогоднішнім голосуванням, коли 24 депутати підтримали звернення до ВР, ми чітко висловили думку жителів, що місто має називатися Бровари", - повідомив Ігор Сапожко в ексклюзивному коментарі УНН.

Нагадаємо

В Асоціації міст України заявили, що рішення щодо зміни назв населених пунктів обов’язково повинні ухвалюватися з урахуванням думки громади. Профільний комітет Верховної Ради повинен звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування, щоб отримати позицію громади. А згодом врахувати цю позицію при підготовці рішення щодо можливого перейменування.

Примітивний та злочинний піар окремих політиків - експерт про спробу деяких нардепів перейменувати Бровари на Броварі12.07.24, 11:43

Захар Подкидишев

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі