yak-zminitsya-politika-velikoyi-britaniyi-schodo-ukrayini-pislya-obrannya-novogo-premyer-ministra-rozpoviv-ekspert

Як зміниться політика Великої Британії щодо України після обрання нового прем'єр-міністра - розповів експерт

 • 181886 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. Новий прем’єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс і далі продовжить політику Бориса Джонсона. Можливо, з деякою корекцією дій, але точно залишиться незмінною підтримка України в боротьбі з російською агресією. Про це в коментарі УНН розповів політолог Володимир Воля.

Цитата

«Я думаю, що політика Ліз Трасс буде спадковою, тобто, збереже наступність по відношенню до тієї політики, яку проводив Борис Джонсон. Якщо говорити про зовнішню політику, то тут треба мати на увазі, що Трасс була міністром закордонних справ і разом з Борисом Джонсоном є співавтором британської зовнішньої політики останніх років. Один з головних принципів цієї політики полягає в тому, щоб повернути Британію на найвищі лідерські позиції. Адже тривалий час Британія виглядала як союзник США і певною мірою була в тіні Сполучених Штатів. Але за часів Джонсона всі побачили, що Британія – окремий гравець у міжнародній політиці і один із найяскравіших лідерів. Думаю, що Трасс такого підходу і далі дотримуватиметься. Чи буде вона такою ж яскравою особистістю на цій посаді, як Борис Джонсон, – це поки що питання без відповіді. Та однозначно перед нею стоїть завдання увійти в новітню британську історію не гіршим прем’єром, аніж її попередник», – розповів політолог.

Деталі

Він додав, що, можливо, певна корекція дій відбудеться, але точно незмінними будуть прямі відносини із росією та Україною. Щодо підтримки України, вона залишатиметься не нижче того рівня, що був встановлений під час прем’єрства Бориса Джонсона.

«Можливо, до кінця року й не буде якогось збільшення допомоги і підтримки. Але точно не буде зменшення. У першу чергу у Великій Британії будуть вжиті заходи з ліквідації негативних наслідків щодо енергоносіїв, зростання цін, які трапилися внаслідок політики росії та війни. Найближчі тижні, поки новий уряд почне працювати, вживатимуться заходи по мінімізації тиску на економіку, на бізнес і на звичайних громадян щодо росту цін. У британському суспільстві має пройти рубіж, коли всі побачать, що російський шантаж не спрацював, і попри те, що росія припинила постачання газу по “Північному потоку”, нічого не трапилося, і Європа впоралася. Адже зараз поки що є тривожність, як пережити зиму. Думаю, що в грудні цей рубіж буде пройдений, а вже з початком наступного року новий британський уряд зможе розширити допомогу Україні і далі посилювати санкції. Хоча, не виключаю, що до кінця року може бути розширена військово-тренувальна місія. Але більш масштабні речі будуть в січні 2023 року», – розповів експерт.

Щодо візиту Трасс в Київ, то, як зазначив політолог, він цілком можливий. Але це точно відбудеться після того, як будуть завершені формальні процедури з формування оновленого уряду, після програмного виступу, коли Кабінет міністрів збереться вперше.

«Але щоб продемонструвати, що зберігається політика уряду Бориса Джонсона і лідерська позиція Британії в питаннях підтримки України у протистоянні путінському імперіалізму, одного дзвінка Президенту України недостатньо, потрібно прибути до Києва особисто», – зазначив політолог.

Нагадаємо

Британський політик від Консервативної партії Ліз Трасс стала новим прем'єр-міністром Великої Британії після зустрічі з королевою Єлизаветою ІІ у замку Балморал.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з новообраною премʼєр-міністеркою Сполученого Королівства Ліз Трасс.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    росія не має підстав переглядати зернову угоду – Подоляк

     • 106051 переглядiв

    "Льодовик судного дня" розпадається швидше, ніж гадалося

     • 309768 переглядiв