yak-diyati-u-razi-teraktu-na-zaporizkiy-aes-u-stratkomi-zsu-nadali-poradi

Як діяти у разі теракту на Запорізькій АЕС: у Центрі стратегічних комінікацій надали поради

 • 1359256 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, російські окупанти розмістили начинену вибухівкою техніку біля чотирьох енергоблоків Запорізької АЕС. Це означає, що війська рф можуть спровокувати чергову катастрофу та спричинити викид радіації в повітря. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки оприлюднили поради, як діяти у зв'язку з терактом на станції, передає УНН.

Цитата

"росія терпить поразки на полі бою, а тому її керівництво у звичній для себе манері вдається до шантажу. Цього разу – ядерного. Застосування ядерної зброї по Україні вважається ймовірним, хоча головна мета погроз - налякати українців та світ та змусити нас йти на поступки, а наших партнерів – послабити підтримку України. Утім це залякування не матиме очікуваних росією наслідків", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Ядерні заряди можуть бути розміщені на різних типах ракет, торпед, бомб та артилерійських снарядів, якими росія обстрілює Україну. Тому, зрозуміти, що це була ядерна зброя, можна тільки після безпосереднього вибуху та отримання даних про радіоактивне забруднення території. Радіологічний розсіюючий пристрій, або "брудна бомба", фактично є вибухівкою з радіоактивним матеріалом. Під час детонації радіоактивні речовини поширюються вибуховою хвилею.

У випадку застосування ядерної зброї, використання "брудної бомби" або вибуху на АЕС фахівці виокремлюють головне правило: почувши сирену, йти в укриття. Далі слід увімкнути радіо, телебачення або скористатися інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії. Правила порятунку в разі застосування "брудної бомби" такі ж, як і під час радіаційної аварії на АЕС.

Якщо ядерний вибух застав на вулиці, у жодному разі не варто дивитися у той бік, де помітили спалах у небі, або його відбиття від поверхонь. Потрібно лягти на землю та спробувати закрити всі відкриті частини тіла: ляжте ногами в бік вибуху, обличчям донизу, підкладіть руки під себе, щоб захистити їх від опіків та травмувань. По можливості, прикрити вуха навушниками, а ніс та рот - маскою, тканиною одягу або хусткою, і дихати через них. Якщо ядерний вибух стався у дорозі, необхідно вийти з авто, закрити  всі вікна, двері, люки та будь які отвори, перекрити потік повітря ззовні.

Після того, як минула вибухова хвиля, потрібно одразу бігти в укриття, що знаходиться в хвилинній доступності, враховуючи при цьому напрям вітру. Якщо він дме з епіцентру вибуху – пересувайтесь ліворуч або праворуч напряму вітру. В іншому випадку – рухайтесь проти вітру.

Перш ніж потрапити в укриття, зніміть верхній шар одягу, це може усунути до 90% радіоактивного забруднення. Далі необхідно:

  • покласти одяг в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер;
  • переконатися, що в приміщення не потрапляє повітря ззовні; 
  • дистанціюватися від інших людей в укритті, інакше ви можете спричинити радіоактивне забруднення одне одного;
  • рекомендовано прийняти прохолодний душ з використанням миючих засобів, або, за відсутності душу, омити всі відкриті ділянки шкіри, особливо руки й обличчя. Не тріть шкіру в місцях, де є подряпини чи рани, аби запобігти потраплянню радіонуклідів до організму; 
  • протерти вологою ганчіркою чи серветкою усі поверхні й предмети;
  • за можливості одягти чистий, щільний максимально закритий одяг;

Також не варто їсти й торкатися чогось, що могло зазнати радіоактивного забруднення. Не можна вживати водопровідну воду до отримання відповідного повідомлення про її безпечність. Лише бутильована вода є безпечною для вживання, кип’ятіння не позбавляє від радіоактивних речовин. Залишатися в укритті потрібно впродовж 24 годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації. 

Якщо на момент вибуху ваша дитина перебуває у школі або садочку, вона має залишатись там в укритті з рештою дітей. Батькам рекомендують заздалегідь переконатися, що заклади освіти готові до будь-яких сценаріїв, а також провести розмову з дитиною, як діяти у разі ядерного вибуху. Також потрібно скласти тривожний рюкзак для своєї дитини, у якому мають бути:

  • пляшка чистої води;
  • поживні батончики чи снеки в герметичних упаковках;
  • нотатка від батьків, у якій вказано ПІБ дитини, контактні дані батьків та ближніх родичів (імена, телефони, адреси);
  • телефон (за можливості), зарядний пристрій і павербанк;
  • індивідуальний набір необхідних ліків, респіратори (запас на кілька днів);
  • комплект змінної білизни та одягу;
  • спальник, якщо ними не забезпечує заклад;
  • улюблена іграшка або річ;
  • інші речі відповідно до віку дитину.

Крім цього, необхідно обов'язково попередити медпрацівника закладу освіти або адміністрацію, якщо дитина має порушення функціонування щитоподібної залози або алергію на калій йодид.

Симптоми радіаційного опромінення та рекомендації з йодопрофілактики

Первинна променева реакція триває до 3 діб після ураження. Її прояви: дратівливість, загальна слабкість, нудота, блювання, головний біль, підвищення температури тіла, збудження, а потім пригнічення психічної діяльності.

Прихований період відсутній при тяжких формах. Зазвичай триває від 3 діб до року. У постраждалого спостерігається покращення самопочуття, проте він відчуває загальну слабкість, зниження апетиту, проблеми з дефекацією та іноді порушення сну. Розпал хвороби відбувається від двох тижнів з моменту ураження. Далі – індивідуально.

У хворого можуть бути такі симптоми: головний біль, безсоння, нудота, загальна слабкість, шлунково-кишкові розлади з сильними болями в животі, температура тіла до 38-40 ℃, множинні точкові крововиливи на шкірі та слизових оболонках, кровотечі внутрішніх органів (легеневі, шлунково-кишкові, ниркові), випадіння волосся на другому-третьому тижні, інфекційні ускладнення (ангіна, пневмонія, абсцес легень та загальне зараження крові – сепсис).

Проводити йодопрофілактику можна тільки після офіційного оповіщення щодо її необхідності. При застосуванні "брудних бомб" прийом препаратів йоду заборонений і може завдати організму непоправної шкоди. Дорослим старше від 40 років або людям з порушеннями функціонування щитоподібної залози йодна профілактика зазвичай не потрібна.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що заслухав доповідь розвідки та Служби безпеки України, і розвідка отримала інформацію, що росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій АЕС.

Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що росія не може втримати місто Енергодар у перспективі, тому розглядає масштабний теракт на ЗАЕС для зупинки українського контрнаступу та створення безлюдної санітарної сірої зони.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    «Чорна» вдова Ксенофонтова могла втекти у росію

     • 1566740 переглядiв

    Внаслідок обстрілу прикордоння Сумщини загинула жінка

     • 248886 переглядiв

    Справа Гандзюк: Мангеру присудили 10 років ув'язнення

     • 744367 переглядiв

    У Нікополі частково відновили водопостачання

     • 628394 переглядiв