vyklykiv-duzhe-bahato-ekspert-pro-osnovni-makhinatsii-na-postachanni-kharchuvannia-viiskovym-ta-neobkhidnist-reformy

Викликів дуже багато: експерт про основні махінації на постачанні харчування військовим та необхідність реформи

 • 28308 переглядiв

Військовий експерт Сергій Згурець зазначає, що викликів у сфері системи закупівель та постачання харчування військовим перед нинішнім керівництвом Міністерства оборони дуже багато.

Необхідність реформування системи закупівель та постачання харчування вже назріла. Як сказав у коментарі УНН військовий експерт Сергій Згурець, викликів у цій сфері перед нинішнім керівництвом Міністерства оборони дуже багато. Крім того він вказав на проблемні місця існуючої системи.

Фактично основні застереження стосувалися переплат за окремі групи товарів (…) В каталозі є 406 позицій, ці позиції загалом охоплюють всі потреби військового. Але питання в тому, що постачальники часом завищували ціни на одні позиції, занижували на інші, і пропонували пакетне постачання для підрозділів ЗС. І там щось закуповувалося дуже дешево, а щось дорого. Червона риба, умовно кажучи, дуже дешево, бо насправді ніхто там її не закуповував, а в сумарному показнику загальна вартість такого комплекту для постачання у війська виглядала цілком прийнятно. Але за такою схемою тоді і вилазили оці яйця по 17 

- пояснив експерт.

Деталі

За його словами, ще одне поле для зловживань – це схема доставки продуктів харчування постачальником аж до військової частини – на це закладається багато грошей.

"Це ще була одна ділянка для зловживань, яка зараз змінюється з огляду на те, що змінюється рішення по логістиці продуктів до військових частин. Оці два фактора найбільш помітні", - вважає Згурець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Київщині ДБР викрило керівництво військової частини на багатомільйонних махінаціях з продовольством

 Експер вбачає, що наразі ці питання почали врегульовуватися, але процес це непростий та тривалий. На думку Згурця, нинішній міністр оборони Рустем Умєров демонструє прагнення розібратися у хітросплетіннях системи, бачить, що вона не оптимальна і змінює підходи. Однак, зауважує, що загалом закупівлі ще йдуть за старими правилами та водночас створення Агенції з тилового забезпечення дає надію на зміни.

"Висновки робити ще передчасно", - додає експерт.

Більше про реформу закупівель та постачання харчування військовим читайте в матеріалі УНН Ситість, стійкість та уніфікованість: якою має бути реформа забезпечення армії харчуванням та чи впорається з її проведенням Умєров.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    13 років за ґратами отримав колаборант з Харківщини

     • 27883 переглядiв

    Окупанти готують нові списки українських дітей для депортації

     • 25857 переглядiв

    Ілон Маск погодився з Нетаньягу, що ХАМАС має бути знищений - ЗМІ

     • 33758 переглядiв