vodopostachannia-u-ssha-stykaietsia-z-paralizuiuchymy-kiberatakamy-z-boku-vorozhykh-krain-administratsiia-baidena

Водопостачання у США стикається з "паралізуючими кібератаками" з боку ворожих країн - адміністрація Байдена

 • 32929 переглядiв

Білий дім попередив губернаторів штатів про те, що підприємства питного водопостачання та водовідведення стикаються з "виводячими з ладу кібератаками" з боку ворожих іноземних держав, які націлені на роботу критично важливих об'єктів. Про це передає УНН, із посиланням на опублікований лист помічника президента США з питань національної безпеки Джейка Саллівана.

Кібератаки, що виводять з ладу, вражають системи водопостачання та каналізації по всій території Сполучених Штатів (..) Ці атаки можуть порушити найважливішу лінію життєзабезпечення чистою та безпечною питною водою, а також спричинити значні витрати для постраждалих спільнот

- йдеться в листі.

Також повідомляється про дві недавні хакерські погрози, з якими зіткнулися водоканали США.

Один випадок стався, коли хакери, які підтримує уряд Ірану, відключили операційне обладнання на об'єктах водопостачання, які все ще використовували загальновідомий пароль адміністратора за умовчанням.

У листі не називався об'єкт, але подробиці, включені до пов'язаної з ним ради, пов'язують цей злом з тим, що стався в листопаді минулого року в муніципальному управлінні водопостачання Алікіппи на заході Пенсільванії. Очевидно, тоді хакери зламали програмований логічний контролер виробництва Unitronics і змусили екран пристрою відображати антиізраїльське повідомлення.

У відповідь на це співробітники комунальної служби тимчасово відключили насос, який подає питну воду до місцевих селищ.

Друга загроза була публічно оприлюднена минулого місяця Агентством з кібербезпеки та безпеки інфраструктури. Чиновники заявили, що хакерська група, підтримувана китайським урядом і відома під назвою Volt Typhoon, закріпилася в мережах багатьох організацій критичної інфраструктури, в тому числі в секторах зв'язку, енергетики, транспорту, а також водопостачання та водовідведення. У повідомленні йдеться, що хакери заздалегідь позиціонували себе в ІТ-середовищі, щоб у разі кризи або конфлікту з США провести операції з виведення з ладу багатьох секторів критичної інфраструктури.

У листі повідомляється про формування робочої групи з кібербезпеки водного сектору для виявлення вразливих місць у водних системах США.

Україна без боєприпасів зуміла з 24 лютого 2022 року звільнити 50% окупованих територій - Кулеба20.03.24, 11:26

Нагадаємо

На кранах китайського виробництва, що працюють в американських портах, було виявлено пристрої зв'язку з віддаленим доступом, що спричинило стурбованість національної безпеки у зв'язку з потенційним ризиком саботажу і шпигунства.

Також раніше УНН із посиланням на Reuters повідомляв, що Китай надає економічну та безпекову допомогу росії на тлі її війни в Україні, підтримуючи промислову базу країни-агресора, а також створює загрози впливу на вибори в США 2024 року. Також залишаються очікування потенційної агресії проти Тайваню з боку КНР.

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі