ukenru
vlasnika-okko-vitaliya-antonova-zapidozrili-v-lobizmi-monopoliyi-i-ukhilenni-vid-splati-podatkiv

Власника ОККО Віталія Антонова запідозрили в лобізмі, монополії і ухиленні від сплати податків

 • 19644 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Десятиліттями нафтовий бізнес засновника "Універсальної інвестиційної групи" (входить концерн "Галнафтогаз" та мережа ОККО) Віталія Антонова порушує антимонопольне законодавство, займається нечесною конкуренцією і недоплачує до держбюджету мільярди гривень податків. Про це пишуть " Вести ", передає УНН.

"Галнафтогаз" Антонова бере початок з незаконного поглинання підприємства "Львівнафтопродукт" в 1995 році. Користуючись монопольним становищем, мережа ОККО бере участь в картельних змовах і завищує ціни на паливо. АМКУ з 2013 по 2019 рік оштрафувала ОККО і її "спільників" в цілому на 281 млн грн.

Компанія Антонова заробляє і на держтендерах. "У 2016 році" ОККО - Бізнес Контракт "перемогла в тендері на поставку палива для ДП" Міжнародний аеропорт "Львів" ім. Данила Галицького ". Єдиний конкурент на тендері -" Поділлянафтозбут ". Що цікаво, власником "Поділлянафтозбут" є не хто інший, як друг дитинства Віталія Антонова Вадим Вишневський. Про договірному матчі між цими компанія в АМКУ заявили в 2017 році ", - пишуть Вести.

Журналісти "5 каналу" з посиланням на джерела в ДПС повідомили: "Універсальна інвестиційна група" Антонова не виплатила до бюджету близько 2,5 млрд грн. При цьому відшкодувала 360 млн грн ПДВ.

За даними видання, для отримання "чорної" готівки Антонов створив окрему мережу АЗС - Chipo, яка продає паливо нижче ринкових цін. Очолює компанію все той же друг дитинства Антонова Вишневський. "Виглядає це досить смішно - поки ОККО усіма способами" бореться "з конкурентами, вимагаючи від них підняти ціни на бензин, сам Антонов, через своїх наближених займається торгівлею" дешевинкою ". Наприклад, в Кіровоградській області мережу Chipo тримає ціни нижче найостанніших "бодяжники", - йдеться в матеріалі.

Для лобізму інтересів і медіа-війни з конкурентами компанія OKKO Віталія Антонова містить "кишенькову" Нафтогазову асоціацію України. Ініціатор створення НАУ і один з керівників - Юрій Кучабський, віце-президент з комерційних питань "Галнафтогазу". Великі суми за лобізм виплачуються також консалтинговій групі "А-95": в 2019-2020 роках "Галнафтогаз" перерахував 2,7 млн грн. Ще 400 тис. Грн на місяць НАУ перераховує засновнику групи "А-95" Сергія Куюну.

Нещодавно експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев повідомив, що Віталій Антонов передав 1 млн грн на розвиток Київської школи економіки. Як відомо, президент школи Тимофій Милованов - головний ідеолог введення граничного рівня торговельної надбавки до середньої вартості нафтопродуктів. Таке рішення Кабмін прийняв 14 травня. "Це рішення не влаштовує OKKO. І тепер Віталій Антонов розраховує, що після отримання мільйонної "хабара" Милованов змінить свою позицію і допоможе йому в цьому питанні, - пишуть Вести. - Хотілося б почути позицію Європейського банку реконструкції та розвитку, який є одним з акціонерів ОККО. Невже великі європейські інвестори готові підтримувати бізнес з таким сумнівним реноме ".

Українські Національні Новини

Економіка