ukenru
viyna-v-ukrayini-mozhe-prizvesti-do-zrostannya-dovgostrokovikh-tsin-na-zerno-na-7

Війна в Україні може призвести до зростання довгострокових цін на зерно на 7%

 • 95722 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Російське вторгнення в Україну може призвести до зростання цін на зерно у довгостроковій перспективі на сім відсотків, згідно з дослідженням, опублікованим у понеділок, яке показує, як розширення виробництва в інших місцях для компенсації призведе до збільшення викидів парникових газів. Про це пише УНН посилаючись на публікацію AFP.

росія та Україна є глобальними житницями, які разом експортують близько 28 відсотків світових постачань пшениці. Блокада росією Чорноморських портів та санкції проти Москви викликали короткострокові стрибки цін та спровокували побоювання гострої голодної кризи.

Деталі

Дослідники у США та Уругваї змоделювали ймовірний вплив выйни на ціни на пшеницю та кукурудзу у найближчі 12 місяців, розглянувши різні сценарії.

Одна модель показала, що якщо експорт російського зерна скоротиться вдвічі, а український експорт значно скоротиться за цей час, кукурудза буде дорожчою на 4,6%, а пшениця — на 7,2%, навіть якщо припустити, що інші експортери можуть втрутитися та заповнити дефіцит.

Вони заявили, що зростання цін зберігатиметься доти, доки експорт залишається обмеженим.

Дослідження показало, що з усунення дефіциту пропозиції іншим великим виробникам необхідно значно розширити площі вирощування зерна.

Згідно з моделлю, якби весь експорт зерна з України припинився, Австралії довелося б розширити посівні площі під пшеницю на 1%, Китаю — на 1,5%, Європейському союзу — на 1,9% та Індії — на 1,2%.

Згідно з дослідженням, опублікованим у Nature Food, ця зміна у землекористуванні призведе до викиду в атмосферу трохи більше мільярда тонн додаткового еквівалента вуглекислого газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна: кількість голодуючих може зрости на 19 млн у наступному році

Додамо

Дані Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН показують, що ціни на продукти харчування нині більші ніж на 10 відсотків вищі, ніж рік тому.

Українські Національні Новини

Новини Світу