ukenru
vid-pochatku-karantinu-shvidko-zrostaye-popit-na-gotivku-v-ukrayini-ta-sviti-nbu

Від початку карантину швидко зростає попит на готівку в Україні та світі - НБУ

 • 13738 переглядiв

КИЇВ. 22 травня. УНН. Від початку карантину швидко зростає готівка поза банками, як в Україні, так і в інших країнах. Збільшення попиту на готівку відбувається на тлі невизначеності, пов'язаної з поширенням коронавірусу та запровадженням карантину, передає УНН з посиланням на звіт за підсумками тижня Національного банку України.

"Видача готівки з кас банків залишається на порівняно високому рівні через посилення попиту на ліквідні кошти на тлі невизначеності через поширення коронавірусу та запровадження карантину. Готівка довше затримується в обігу – її надходження в банки різко знизилися з кінці березня, що може пояснюватися мотивом завбачливості (схильності до формування більшого запасу) через психологічні чинники", - зазначили в НБУ.

За даними Нацбанку, зростання попиту на готівку у зв'язку зі спалахом коронавірусу - це типове явище і в інших країнах. Повідомляється, що різке падіння готівкових та безготівкових розрахунків відображає зниження економічної активності та доходів.

"Сукупні надходження готівки від торгівлі та з використанням платіжних карток за час дії карантину знизилися на 28% р/р", - повідомляють в Нацбанку.

Нагадаємо, за даними НБУ, в Україні у першому кварталі 2020 року загалом було здійснено понад 1,3 млрд операцій, з яких понад 1,1 млрд переважали безготівкові операції.

Українські Національні Новини

Економіка