verkhovnyi-sud-pryznachyv-povtornyi-rozghliad-spravy-suddi-brahinoi-yaka-ne-podala-deklaratsiiu-cherez-relihiini-perekonannia

Верховний Суд призначив повторний розгляд справи судді Брагіної, яка не подала декларацію через "релігійні переконання"

 • 33183 переглядiв

Верховний Суд України призначив новий розгляд справи судді Олександри Брагіної, яка стверджувала, що не подала електронну декларацію про майновий стан з релігійних міркувань. Це рішення оскаржує попереднє рішення апеляційної інстанції, яка не взяла до уваги її присягу судді та законодавчу вимогу до чиновників подавати такі декларації.

Верховний Суд повернув справу судді Київського окружного адмінсуду Олександра Брагіна не на новий розгляд. У НАЗК стверджують, що відповідальність за недекларування через релігійні переконання може настати, передає УНН.

Об’єднана палата Касаційного кримінального суду Верховного Суду (далі - ККС ВС) скасувала ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (АП ВАКС) і призначила новий розгляд у кримінальному провадженні за обвинуваченням судді Олександри Брагіної, яка відмовилась подавати електронну декларацію начебто через релігійні переконання. Таким чином, АП ВАКС має повторно розглянути справу із врахуванням висновків касаційної інстанції.

– йдеться у повідомленні НАЗК.

Деталі

Раніше АП ВАКС скасувала обвинувальний вирок Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо Брагіної у вчиненні кримінального проступку. Саме цю ухвалу й оскаржуватиме прокурор в касаційному суді.

Зокрема, через те, що АП ВАКС, скасовуючи вирок, не врахувала, що Брагіна склала присягу судді, а отже добровільно взяла на себе обмеження, пов’язані з виконанням професійних обов’язків та додаткові правові обтяження. В тому числі й такі, як подання декларації.

Зауважимо, що у Конституції України вказано, що ніхто не може бути увільнений від своїх обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань (ч. 4 ст. 35), у тому числі встановлених Законом України "Про запобігання корупції", який серед іншого передбачає обов’язок посадовців (в тому числі суддів), подавати декларацію щорічно (ст. 45).

 – наполягають в НАЗК.

Додатково

Згідно з поясненнями Брагіної, релігія не дозволяє їй використовувати електронний цифровий підпис (ЕЦП), а відповідно вона не може подати декларацію в електронному вигляді.

У НАЗК зазначили, що раніше Олександра Брагіна користувалась ЕЦП та подавала електронні декларації за 2015-2018 роки. Крім того, всі судді мають володіти ЕЦП, щоб підписувати ним свої рішення відповідно до вимог законодавства.

Нагадаємо

У 2021 році суддя Київського окружного адмінсуду Олександра Брагіна не подала електронної декларації "з релігійних переконань" за рік що минув. Натомість вона надіслала до НАЗК паперову декларацію. Однак, НАЗК не змогли її прийняти відповідно до вимог чинного законодавства. Через що САП повідомила судді про підозру у недекларуванні.

Тетяна Салганік

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У росії почали позбавляти громадянства за злочини

     • 29982 переглядiв

    Харківський напрям: оборону тримають бійці 60-ої ОМБ

     • 31321 переглядiв