ukenru
vereschuk-reforma-sbu-potribna-nam-a-ne-nato

Верещук: реформа СБУ потрібна нам, а не НАТО

 • 17283 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Дискусія щодо проблемних питань законопроекту про СБУ триває. Над правками плідно працює профільний комітет ВР. Про це в ефірі одного з телеканалів заявила член комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, народний депутат від фракції "Слуга народу" Ірина Верещук, передає УНН.

Цитата

"Дискусія, яка триває, гаряча і подекуди емоційна. Але вона не виходить за русла етики і моралі, прийнятої у парламенті за норму.

Проблем великих немає. Ми на комітеті вже з'ясували і поділили правки, яких майже 2 тисячі, на окремі блоки. І погодили, що завтра вранці ми зустрічаємося із міжнародною дорадчою групою, і запропонуємо їй алгоритм дій та нашу позицію, яка стосується і функціоналу СБУ – йдеться про підслідність, і скорочення чисельності СБУ, і проведення атестації.

Сподіваюся, що завтра ми матимемо результат домовленостей із міжнародною дорадчою групою. І далі будемо приступати до розгляду правок", - розповіла нардеп.

Деталі

Профільний комітет забезпечить неупередженість і прозорість розгляду законопроекту, наголосила Верещук.

"Точно можу запевнити суспільство – ніхто нічого не сховає, і ми не маємо такого наміру", - підкреслила вона.

Верещук нагадала, що НАТО рекомендувало Україні реформувати СБУ ще у 2016 році.

"Разом з тим запевню, що реформа СБУ потрібна не НАТО, а нам. Від того, як швидко ми зможемо консолідувати зусилля на цьому шляху, залежить наш суспільний інтерес. А НАТО, звичайно, буде вітати реформи, які ми проводимо", - резюмувала нардеп.

Контекст

Законопроект про реформу СБУ №3196 було зареєстровано у Верховній Раді 10 березня 2020 року. Після доопрацювання в комітеті його було в жовтні 2020-го зареєстровано знову в новій редакції як №3196-д. Верховна Рада ухвалила законопроект за основу 28 січня 2021 року.

Доповнення

Раніше Верещук заявила, що Україна активізувала діалог щодо членства в НАТО.

Українські Національні Новини

Політика